Top 12 – A szegedi önkormányzati választások legjobb pillanatai

Sok helyen hallani, hogy a 2019-es önkormányzati választások időszakában volt eddigi a legdurvább a kampány, ami a botrányokat, vicces eseményeket, átadókat és avatásokat illeti. Sok-sok mosolyt csalt az arcokra a közélet mostanában, és nem csak a főváros, de Szeged is termelt emlékezetes pillanatokat. Összeszedtem kedvenceimet mindkét oldalon, az adott esetekkel, találkozásokkal, osztogatásokkal kapcsolatban megfogalmazott vélemény inkább magát a jelenséget, mint az adott szituációt hivatott körüljárni. A szöveg nyomokban iróniát is tartalmaz.

12. Román rendszámú általános iskolákra akasztják a 10 ezer forintot Nemesi László emberei. Imádom, hogy választások idején mindig ünnepi díszeket ölt magára a város. Színes-szagos arcokból most sem volt hiány, s szívet melengető az a lelkesedés is, amivel a szervezők az előkészületeket véghez vitték, a szavazópolgárok gyönyörködtetése céljából. Egy fontos kérdés azonban nyitva van: vajon öt év múlva kinek az arca lesz a nyíl, mellyel a Fidesz a logóját takarja a “fejlődés” felé vezető utat jelző tábláin?

11. Csodálatos napot töltött együtt Pál és Katalin. Jó látni, hogy mennyien vannak, akik szívükön viselik a közösség sorsát. Jó látni, hogy ők is emberek. Nevetnek, örülnek, sírnak, s merengve bámulják a Tiszát a víz fodrain megcsillanó lemenő Napba meredne, egy szebb holnap reményében.

Fotó: Nemesi Pál / Facebook

10. Kamuprofilokkal fényesítik Nemesi Pált a Facebookon. Ez a dolog magáért beszél. Nyilván a munkaerőhiány miatt vetemedtek erre, esetleg csak megtanulták használni az internetet. Viszont abból a szempontból üdvözölendő az ötlet, hogy végre nem csak a hanyatló nyugat módszereiből merítünk például demokráciát, hanem keleti példákat is sikerrel integrálunk a közösségi uszítás, a tematizálás és a közösségek szétverésének jegyében.

9. SzegedMa: Nemesi Pál biztosan nem jelöltje a Fidesznek. Ezt a tényt az állandó médiajelenlét is igazolta. Független polgármesterként minden szegedi híroldalon egyenlő arányban szerepelt a jelölt, aki a nyitott önkormányzat eszményének jegyében a párbeszédtől sem zárkózott el. Mármint a Párbeszéd Szegedért jellegű nemzeti konzultációtól, s ha a független sajtó más módszerrel kezdeményezett diskurzust, vessen magára.

8. A Fidesz szavazott arról, támogatják-e Nemesit ősszel. Sokakat meglepett a hír, ami persze nem volt váratlan. Vészterhes időkben nehéz döntéseket kell meghozni, s ha a közösség érdeke úgy kívánja, még az extrafüggetlen Nemesi Pállal is összefog a szegedi Fidesz. Értünk. A lelkünkért. A Szeviépes érintettség sem kizáró ok.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

7. Gyanús fehér tablettákat osztogat Nemesi kampánycsapata a postaládákba. Ezt a címadást a mai napig sem értem. Mi lehet a gyanús egy nagylelkű ajándékban, amit a szegedi Fidesz köztiszteletben álló politikusainak arcképével látott el? Kiváló meglepetés születésnapokra, névnapokra, házassági évfordulókra. Jobban mutat, mint egy zsák krumpli, s friss lehelettel az eladott szavazat miatti rossz közérzet is hamarabb feldolgozható.

6. 38 órával urnanyitás előtt átadták Újszeged szuperjátszóterét is. Érettségi feladatok 2024: Ha két politikus, 38 órával a 2019-es önkormányzati választások előtt ad át egy félkész játszóteret, az hány szavazatot ér + – egy történelmileg szerencsésebb fejlődésű országban?

5. A Momentum sajtótájékoztatót tartott arról, hogy mindenki szavazzon Botka Lászlóra. Becsülendő az összefogás, mely felülkerekedve a különbözőségeken egy emberként száll harcba a jó ügyért. Becsülendő, hogy időt és energiát nem sajnálva járták az országot és próbálták áttörni a közöny falát. Ha kellett, Cseh Katalin 10x kért meg egy sajtótájékoztató alatt, hogy szavazz Botkára.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

4. Megy a szarkavarás a Deja Vu Fesztivál és a Chili Weekend körül. Egy egész várost rengetett meg a hír, hogy elmarad a Chili Weekend. A dolog híre gyorsan terjedt, s a miértekre a válasz csak kevesekhez jutott el. Persze így már érthető a dolog: A két szervezőnek nyilván a Nemesi kampány koordinálása miatt nem volt ideje két hónap alatt átszervezni az eseményt, és amilyen a Nemesi kampány volt, érthető, hogy ezt nem tudták rendesen, félreértések nélkül lekommunikálni a nyilvánosság felé.

3. A gyerekekkel kampányoló Nemesiék felszólították Botkáékat, hogy ne kampányoljanak gyerekekkel. Ennél a témánál már elhagyja az embert a humor. Nincs álságosabb, mint a gyerekek kampánycélokra való felhasználása, s ennél már csak az undorítóbb, ha az egyik fél a tisztességre hivatkozva dobálja a szart a másikra, amit amúgy saját maga alól kapart ki.

2. Botka azért nem megy a jelölti vitára, mert Nemesi se lesz ott. Vitázni márpedig kell, s nem mentség a vitapartnerek személye vagy hovatartozása. Az ügyek és a kezdeményező civilek lettek ezzel megalázva, s hiába ment az egymásra mutogatás, a távolmaradás mindkét hiányzó résztvevő szégyene.

1. Ez a nap is elérkezett. Jujj a nagy nap. A nap, mikor Szeged reménybeli polgármestere a Doktor Miniszterelnök Úrral egyeztet dolgokról, s talán még szavakat is mond a szájával. Ha elég szemfüles, ideje is lesz rá, ha nem, akkor valahogy így képzelem el a nagy találkozást: A fotós kattint, majd felkiált ”A következőt!”, s unottan pillant az ajtóban kígyózó többi polgármesterjelöltre, akik hasonló kampány szándékkal igyekeznének az úr asztalához. Az asztalnál felállított papírmasé Orbán mellé ülni nagy dicsőség, személye zsíros beruházásokkal, az asztalon elhelyezett kávéscsésze a reklámokból már jól ismert harmóniapillanatok reményével kecsegtet. Az ajtóban nagy a türelmetlenkedés. A várakozó megannyi zsíros homlok, míg idegesen a miniszterelnök úr kávézási szokásait fürkész, észre sem veszi, hogy ahogy a csésze, úgy érvényük a világban is teljesen üres.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder