Közel 100-an voltak a Mi Hazánkkal, 150-en tüntettek ellenük, és 500 rendőr vigyázott a rendre

Szombaton kora délután, a szakadó esőben tartotta zászlóbontását a Toroczkai-féle Nemzeti Légió. Az esemény ellen csak Szegeden két ellentüntetést is szerveztek a Belvárosban, de Törökszentmiklóson is nemtetszésüket fejezték ki.

A Nemzeti Légió a Rerrich Béla téren, az egyetem épületeinek árnyékában tartotta bemutatkozását, ahol Dorogi György, a légió nemzetvédelmi tagozatának vezetője közölte: elindítják azt a jogi folyamatot, amely a szervezet bejegyzéséhez szükséges. Egykor a Magyar Gárda alapításában is résztvevő politikus közölte, a tervek szerint a szervezet július végén kezdi meg működését. Dorogi a hivatalos megalakulás feltételéül szabta, hogy a csatlakozásukat előzetesen jelzők létszáma elérje a szükséges nagyságot. Mint mondta, ez meg is történt, de azt nem közölte, mekkora ez a létszám.

A Nemzeti Légió első feladata a felkészülés lesz Trianon százéves évfordulójára. Ennek egyik elemeként a tagok és szimpatizánsok bejárják a történelmi Magyarország mintegy nyolc ezer kilométeres határát – tudatta Dorogi György, aki a Mi Hazánk Csongrád megyei elnöki posztját is betölti.

Fotó: Iványi Aurél / szeged.hu
Fotó: Iványi Aurél / szeged.hu
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A Horthy Miklós Nemzeti Hadserege megalakulásának 100. évfordulójára időzített rendezvényen bemutatták a szervezet formaruháit. A nemzetvédelmi tagozat zöld nadrágot és fekete pólót, a testőrség tagjai pedig terepszínű öltözetet viselnek majd.

Az eseményen felszólalt Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke is, aki úgy fogalmazott, van létjogosultsága a Nemzeti Légiónak, ahogy valamennyi magyar önszerveződésnek. A pártelnök szerint jelenleg az országban hasonló káosz uralkodik, mint a Nemzeti Hadsereg megalakulása idején.

Szegeden bont zászlót Toroczkaiék “Nemzeti Légiója”, ellentüntetők is megjelentek. Élőben a Mércén!

Közzétette: Mérce – 2019. június 1., szombat

 

Fotó: Iványi Aurél / szeged.hu
Többen tüntettek ellenük, mint ahányan a Nemzeti Légióval voltak
Fotó: Iványi Aurél / szeged.hu

A Nemzeti Légió bemutatkozását két, egymáshoz közel megszervezett tiltakozó demonstráció is kísérte. Az ellentüntetők száma lényegesen meghaladta a Nemzeti Légió rendezvényén jelenlévőkét, bár arról szinte mindenhol mást írnak, hogy a légióra hányan voltak kíváncsiak. Míg a SzegedMa száz-száztíz főről ír, az MTI százról számol be, a Mérce pedig már csak ötvenet ír. A demonstrációkon több ellenzéki politikus is fölszólalt, köztük Arató Gergely, a DK egyik országgyűlési képviselője, aki jelezte, amennyiben valóban bejegyzik a Nemzeti Légiót, jogi lépéseket tesznek.

Jelen volt még Donáth Anna, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja és Szél Bernadett is, aki a szeged.hu-nak adott interjút:

„Senkit sem lehet megkülönböztetni származása, vallása, etnikai hovatartozása vagy éppen szexuális irányultsága miatt.

A Fidesz kötelessége lenne, hogy megfékezze az ilyen szélsőséges csoportokat, ehelyett pénzzel támogatja a Mi Hazánk Mozgalmat. A roma társadalom már rengeteg megpróbáltatást elszenvedett, és kötelességünk kiállni honfitársainkért.”

 

Fotó: Iványi Aurél / szeged.hu
Fotó: Iványi Aurél / szeged.hu
Fotó: Iványi Aurél / szeged.hu
Fotó: Iványi Aurél / szeged.hu

Utánuk felszólalt Szabó Józsefné, aki roma referensként tevékenykedik a főváros 19. kerületében. Ő azt mondta, egyszerre érzi magát magyarnak és romának, és senkinek nincs joga bármelyik identitását megkérdőjelezni. Hangsúlyozta, az épp tíz éve betiltott Magyar Gárda és a most masírozó Nemzeti Légió egy és ugyanaz, arra használják tagjait felelőtlen politikusok, hogy magyar állampolgárokat félemlítsenek meg, és végzetesen megosszák a magyar társadalmat.

Az esemény nem kapott pozitív visszajelzést a szegedi sajtóban, az önkormányzat hírportáljának főszerkesztője például erősen elfogultan írt arról, hogy „a Nemzeti Légiónál a Mókus őrs is komolyabban összeállt volna egy zászlóbontásra, így ez a bagázs nem több egy gittegyletnél, ahol bizonyos férfiemberek katonai romantikától vezérelve többet sportolnának, és többeket sportoltatnának, de valószínűleg ahhoz ügyetlenek, hogy egy foci- vagy kosárcsapatba beférjenek, a pingpong unalmas lehet nekik, a tollaslabda buzis, a konditermet meg drágállhatják, és különben se mondja meg nekik ott senki, hogyan emelgessék a vasakat.”

Az eseményt egyébként hatalmas rendőri jelenlét kísérte, a SzegedMa felvételén például az látható, ahogyan a Dóm téren közel egy tucat rendőrautó – ebből több kisbusz – várakozik az épülő szabadtéri mellett. (Ez külön sajtófotó-jelölést is érdemelne, ahogy a rendőrautó-sorfallal szemben, attól pár méterre, de velük szemben ül a narancssárga mellényes biztonsági őr egy műanyag kerti széken.) Egy olvasójuk azonban arról számolt be, hogy

a helyszínen 83 rendőrségi csapatszállító, és közel 500 renderő volt jelen.

(via MTI / szeged.hu / szeged.hu / SzegedMa)

 

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI