Több, mint 4 milliárdot kap az SZTE az Infektológiai Klinika és Oktatóközpont beruházására

Idén már beszámoltunk róla, hogy Infektológiai Klinika és Oktatóközpont kialakítását tervezi az Szegedi Tudományegyetem. Akkor még kisebb összegről volt szó, illetve szeptemberi kezdés, de most végre megjelent a Magyar Közlöny 249. száma, amiben rendelkeznek a folyósítandó forrásról.

Korábban arról írtunk, hogy a Szegedi Tudományegyetem célja egy olyan, a 21. század kihívásainak megfelelő infektológiai központ kialakítása, amely minden elemében megvalósítja az infekció kontrollal és járványügyi izolációval kapcsolatos irányelveit, és egyúttal képes havária helyzetek esetén – legyen az egészségügyi (járvány) vagy nemzetbiztonsági (terrorizmus, migráció, baleset) – kapacitásait rövid időn belül rugalmasan bővíteni. Ez különösen érdekes most, amikor valódi egészségügyi havária helyzet van.

Látványterv az épületről. Fotó: Szegedi Tudományegyetem

Az Állomás utca 6. szám alatti területen, 4 szinten, 4.575 négyzetméteren működik majd az új központ. Az egyetem korábban felismerte, hogy a Dél-Alföldi Régió infektológia ellátási képessége nem megfelelő, ezért kidolgozták szakmai és infrastruktúra fejlesztési koncepcióját egy új infektológiai centrum létrehozására. A magyar kormány 2017. december 22-én 76 millió forintot biztosított a projekt előkészítésre és a kiviteli tervek elkészítésére a Beruházás Előkészítési Alapból. A szegedi egyetem 2018-ban készült el a korszerű infektológiai központ terveivel. Ezután úgy számoltak, hogy a megvalósítás becsült költségigénye eszközökkel együtt 1,5 milliárd forint, a kivitelezési munkálatok várhatóan 2020 szeptemberében kezdődhetnek.

Ez annyiban változott, hogy a Magyar Közlönyben található Kormányhatározat alapján a korábbi 1,5 milliárd forintos tervezett költségek helyett immár közel 4,2 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezzel együtt az építkezés is csúszik, mivel ebből a pénzből a jövő évben 2 milliárd 475 millió forint használható fel, míg a maradékhoz 2022-ben jut csak hozzá az egyetem, tehát az idei tervezett kezdés nem volt tartható. A pénz valószínűleg nem csak építkezésre kellhet, hanem a területen található építmények bontására is, de a Közlönyben megjelent 4.171.540.255 forint egy felső korlát, így majd valószínűleg a kivitelezést végző nyertes cég ajánlatától is függ a végső összeg. Az egyetem épp nemrégiben kapott még ezen felül is majd 9,1 milliárd forintot a Fogorvosképzési Tömb és az Egészségtudományi Képzési Tömb épületeinek kivitelezésére.