Tényleg kivágják a Széchenyi tér platánfáit?

Oda-vissza dobálja egymást közt a Széchenyi tér felújításának látványterveit az önkormányzati és a kormánypárti helyi sajtó. Utóbbi amibe csak lehet beleköt, előbbi pedig próbál tiszta vizet önteni a poharakba és hárítani a gyakran alaptalan hazugságokat.

Nemrég azon pörgött a kampányvonat, hogy zöld projektként akarja a város eladni a felújítást, miközben fákat fognak kivágni. Legalábbis eddig ezt lehetett tudni, mi is írtunk róla a felturbózott, végleges látványtervek bemutatásakor, hogy Fontos Rómeó, a tervezőiroda vezetője szerint néhány fától muszáj lesz búcsút inteni, azok ugyanis túl idősek már, veszélyessé váltak. Arról nem esett szó, hogy ezek a középső platánsorból lennének-e, sőt, az sem lett kimondva, hogy egyáltalán platánokról van szó, de erre nagy esély van, hiszen évek óta nem vágtak már ki onnan egy fát sem, és olykor-olykor szokták őket cserélni, a mostaniak jelentős része sem eredeti, ráadásul a múltkori vihar is jócskán megtépázta őket.

A Széchenyi tér első platánjait még az 1880-as évek elején ültették el, összesen közel százat, Mayer Miklós akkori főkertész kezdeményezésére. Ezek állítólag egyben a város legidősebb fái is, bár sok már nincs meg belőlük. Így érthető is lenne, hogy a város közepén álló, 135-139 év körüli fák annyira már nem bírják a terhet, és cserélni kell egy részüket. Elég csak belegondolni, hogy a klíma mennyit változott az eltelt évtizedek alatt, jóval melegebb van, új károkozó fajok terjednek a növények körében is, és úgy általánosságban szélsőségesebb az időjárás.

A szeged.hu azonban nemrég arról számolt be, hogy több fa lesz a téren a felújítást követően. Ez persze várható is volt, hiszen egy köztér felújításakor általában azért növekszik a zöldterület, de itt arról is szó van, hogy a platánfákhoz hozzá sem nyúlnának.

„A jelenlegihez képest több mint hatvan új fát telepítenek és közel húsz százalékkal, 3245 négyzetméterrel növelik a zöldfelületet a Széchenyi tér átépítésekor az eddig elkészült tervek szerint. A zöld- és vízfelület növelésével, a klímatudatos tervezéssel, a víz helyben tartásával a matuzsálemi korú, 130 éves platánfák is nagyon jól járnak, amelyekhez nem nyúlnak a rekonstrukció során” – írja a lap.

A Széchenyi tér 2013 októberében. Fotó: Google Maps

Két vélemény áll tehát szemben, ezért megkerestük Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestert, ő mit tud mondani az ügyben. Azt mondja, természetesen nem akarnak fákat kivágni, szeretnék, ha a klímaváltozás korában a tér továbbra is hűs szigetként működne. Ugyanakkor a vihar újból rámutatott, hogy jobban oda kell figyelni ezekre a fákra. „A vihar után pláne fokozottan elvárható, hogy a fák állapotát, túlélését a városi környezetben egyesével vizsgálják a szakemberek” – mondta. Továbbá sajnálatát fejezte ki afelől, hogy „a tér rekonstrukciója kampány téma lett, mert egyébként az eddigi egyeztetések alapján szinte az összes érintett szakmai partner egyöntetűen támogatta a koncepciót, a lakossági fórumon is egy teljesen konstruktív, egymást meghallgató, érvelő vita volt, ami szerintem előre vitte a projektet”.

 

Nyitókép: a Széchenyi tér egyik látványterve. Fotó: Fontos Mérnök Stúdió