Tényleg csak 7 fertőzött volna Szegeden?

Hét. A hivatalos kommunikációból kiindulva ennyi új koronavírussal megfertőződött személy lehet a városban, ha néhány ismert és megerősített megyei esetet levonunk az éjszaka közzétett adatokból, amik 17-re teszik a megyei esetek összes megbetegedés számát.

Addig rágta a hazai sajtó kormánya fülét, amíg az derekát beadva végre közreadta a pontos adatokat. Illetve néhány ponton túlságosan is pontosak voltak az adatok, így immáron tízmillió ember tudhatja például, hogy kinek voltak alkoholproblémái az elhunytak közül, vagy másban szenvedett-e. Erről a TASZ is szólt: a szabadságjogokért küzdő társaság szerint úgy ahogy van jogsértő volt ezt tenni. Senkinek semmi köze ahhoz, hogy kinek van májproblémája. Mindenkinek aztán meg pláne. Hiszen nevek bár nem szerepeltek a listán, rajta volt az elhunyt kora, neme, és alapbetegségei is. Sőt, sorrendben is halálozásuk szerint szerepelnek egymás után. Nem okoz tehát nehézséget azonosítani például egy olyan személyt, aki a köz számára is ismert lehetett.

A folyamatosan frissülő listán túl szerda óta tudjuk, hogy megyék szerint milyen elosztások vannak. A jelenleg 525 fertőzöttet jelző térképen a következőképp sorakoznak a legsúlyosabban érintett közigazgatási egységek:

  1. Budapest, 232 fertőzött
  2. Pest megye, 98 fertőzött
  3. Győr-Moson-Sopron megye, 26 fertőzött
  4. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 25 fertőzött
  5. Baranya megye, 19 fertőzött
  6. Csongrád megye, 17 fertőzött

Nem véletlenül álltunk meg Csongrádnál. Egyrészt innentől kezdve már csak egy tucat vagy annál kevesebb fertőzöttet láthatunk megyénként (kivéve a 13-as Fejért), másrészt ez érdekel minket, egy szegedi portál íróit/olvasóit elsősorban.

Megyei eloszlás, 2020. április 1-i adatok. Forrás: www.koronavirus.gov.hu

De pontosan mennyi fertőzött lehet Szegeden? Mivel a szegedi önkormányzatnál nem hozzák nyilvánosságra ezen adatokat (nem is kellene egyébként, mivel ilyeneket kizárólag az operatív törzs oszthat meg, ennek ellenére mégis vannak városok, ahol a polgármester jelenti be az eseteket), először le kell fejtenünk, a megyében máshol mennyi regisztrált eset van április 1-ével. A következőket tudjuk:

  • Szentesen 8,
  • Sándorfalván 2,
  • Újszentivánon úgyszint 2 fertőzöttet tartanak számon.

A szentesi nyolc esetet vasárnap a város polgármestere, Szabó Zoltán Ferenc rendkívüli közleményében jelentette be. Ebben azt írja, „Dr. Kalmár Mihály, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház Főigazgatója tájékoztatása szerint újabb 7 pozitív koronavírus fertőzött beteget vettek fel Kórházunk fertőző osztályára, így 8 főre emelkedett az ilyen típusú ellátottak száma”. Ezek az emberek egyébként mind a gyönyörű nagymágocsi kastélyban működő idősotthonból származnak, ahol nagyjából háromszáz idős ember él.
Ahogyan a szentesieket, úgy a sándorfalvi eseteket is a város polgármestere, jelen esetben Gajdosné Pataki Zsuzsanna erősítette meg. Őt a Szegedi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya értesítette, hogy településén 2 regisztrált koronavírus-fertőzött személy van. Mindketten otthoni hatósági karanténban vannak, tüneteik enyhék.
Újszentivánon az első beteget március 26-án jelentették be. Egy fiatal férfiról van szó, aki nemigen hagyta el otthonát eddig sem, őt Szegeden kezelik. Később édesanyja is elkapta, őt is bevitték a II-es kórházban kialakított járványrészlegre.

Hódmezővásárhelyen is felütötte a fejét a járvány néhány pletyka, a városban hétfői információk szerint közel két tucat ember van hatósági házi karanténban, fertőzöttről azonban egyelőre nem tudnak. Makón és Csongrádon eddig szintén nem jelentettek megbetegedéseket.

Az üres Aradi vértanúk tere március 17-én, kedden délután. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Csongrád megyében tehát 17 fertőzöttről tudunk. Ebből biztosan levonhatunk 8+2+2-t, azaz összesen 12-t, így marad, hogy Szegeden ezek szerint 5 fertőzött személy lenne, ebből ugye egy maga Rovó László. Hozzáadjuk még a 2 újszentivánit, így kapunk 7-et. Ez a szám azonban a kormány kommunikációjára támaszkodva is jóval nagyobb kell, hogy legyen. Müller Cecília tisztifőorvos többször fogalmazott úgy, hogy akár 10-15-ször több beteg is lehet már, mint ahányan orvoshoz fordultak tüneteikkel. A két hetes lappangási időről nem is szólva.

Az első szegedi fertőzött hivatalosan Rovó László rektor volt, róla pedig már március 21-én kiderült, hogy elkapta a vírust. Ennél többet azonban nem tudunk. Nem tudjuk, hogy Rovó valóban fertőzött-e meg másokat (itt eltér az egyetem és a Magyar Orvosi Kamara álláspontja), ahogyan nem tudjuk azt sem, hogy a többi (6?) fertőzött személy hány embernek adta tovább a vírust. Azt tudjuk, hogy egy COVID-19-fertőzött személy általánosságban 2-2,5 embert fertőz meg. Ebből, és a kormányzati becslésekből is sejthető, hogy jóval többen lehetnek már. Felelőtlen lenne ilyenkor találgatni, hogy tucatnyi, százas, vagy még nagyobb a nagyságrend.

Ha a tízes szorzóval számolunk, legalább 70 fertőzött lehet már, sokan beszélnek ugyanakkor arról, hogy csak a legindokoltabb esetekben tesztelik a gyanús eseteket. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által jegyzett eljárásrend szerint például egy beteget, akinél 38°C-nál magasabb lázat, köhögést és légszomjat tapasztalnak, csakis abban az esetben kell kivizsgálni, ha a tüneteket megelőző 14 napban járt külföldön, szoros kapcsolatban volt (itt olyanokat kell megvizsgálni például, mint hogy tartózkodtak-e 2 méteren belül, és(!) ekkor eltelt-e legalább 15 perc) egy olyan személlyel, akinél már megállapították, vagy feltételezik a fertőzést, illetve ha tünetei annyira súlyosak, hogy kórházi kezelést igényelnek.

Hét megfertőződött személy biztosan van Szegeden, azonban az is biztos, hogy még az állam sem tudja, valójában mekkora ez a szám, és az is, hogy ideje mindenkinek otthon maradnia, hogy még idén túl legyünk ezen.

 

Nyitókép: védőmaszkot és gumikesztyűt viselő polgárőrök élelmiszert szállítanak ki időseknek a XIII. kerületben 2020. március 23-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI