Teljeskörű tényfeltáró vizsgálatot rendeltek el a Szegedi Törvényszéken

Teljeskörű tényfeltáró vizsgálatot rendelt el az Országos Bírói Hivatal elnöke a Szegedi Törvényszék megbízott elnökének büntető ügyszakot irányító és igazgatási tevékenysége miatt – írja a Pesti Srácok.

A portálhoz az OBH juttatta el az információt, a szegedi bírák vélhető összeférhetetlenségéről szóló újabb cikkükkel kapcsolatban feltett kérdéseikre válaszolva. Az úgynevezett célvizsgálat lefolytatására a Szegedi Törvényszéktől független vizsgáló csoportot állítottak fel. A közlemény szerint a vizsgálódó bírák a törvényszék bármely helyiségébe beléphetnek, minden iratba betekinthetnek és személyes meghallgatásokat is tarthatnak. Az eredményekről március végig kell jelentést tenniük.

A portál keddi cikke szerint Nóvé Ágnes bírónő 2014 tavaszán gyorsított eljárásban, két tárgyalás után, adócsalás miatt két és fél évre ítélt egy baksi önkormányzati képviselőt. A férfit nem először ítélték el, bár többek szerint az említett büntetés aránytalanul súlyos volt. Az önkormányzati képviselő Bakson egy építési vállalkozást is vezetett, elítélése után viszont a bírónő családi cége kapott megbízást a falutól. Ezt követően nyolc munkát végeztek a településen, összesen több mint félmilliárd forint értékben.

A portál értesülései szerint az OBH január 13-án állított fel egy, a Szegedi Törvényszéktől teljesen független vizsgáló csoportot. „A vizsgálat tárgya a Szegedi Törvényszék elnökének büntető ügyszakot irányító és ellenőrző tevékenysége a 2018-19-es években. A vizsgálat elvégzésére vizsgálóbizottságot hoztam létre. A bizottság tagjai nem állnak kapcsolatban a Szegedi Törvényszékkel. (…) A vizsgálati jelentést a vizsgálóbizottság 2020 március 31. napjáig készíti el. A további szükséges intézkedések megtétele, illetve a nyilvánosság megfelelő tájékoztatása érdekében ezt követően intézkedem” – fogalmaz Senyei György, az OBH elnöke.