Tele vannak mikroműanyaggal a magyar folyók

Sok mikroműanyag lehet a hazai folyók üledékében, ami a Szegedi Tudományegyetem kutatói szerint jelentős környezeti kockázattal jár – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a magyarországi folyókon levonuló árhullám nemcsak iszapot és uszadékfát szállít, hanem a víz felszínén rengeteg műanyagszemetet is látni, ezek időközben összetöredeznek, és egyre kisebb szemű mikroműanyaggá forgácsolódnak.

Hirdetés
Hirdetés

A mikroműanyagnak nevezett, öt milliméternél kisebb részecskék legtöbbször az eldobott és a környezetbe kikerülő műanyagok aprózódása révén keletkeznek, és jelenleg már globális problémát okoznak.

Az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének kutatói a Maros üledékeit Lippától Makóig vizsgálták. Kimutatták, hogy a mederből származó egy kilogrammnyi mintában esetenként akár 40 ezer mikroműanyag-szemcse is található. Összehasonlításként: egy korábbi vizsgálat az angliai Manchester melletti vízfolyások üledékeiben kilogrammonként legfeljebb 12-25 ezer ilyen szemcsét azonosított.

A folyókba került mikroműanyag lerakódhat a mederben és az ártereken is, és jelentős környezeti kockázattal járhat. Bekerül a talajlakó és a folyók fenekén táplálkozó állatok szervezetébe, majd  a tápláléklánc révén az ökoszisztéma egészébe, így az emberi szervezetbe is . A felszínükhöz káros anyagok és szennyeződések kötődhetnek. A szegedi kutatók tervezik a Tisza és a Duna, valamint mellékfolyóik mentén is a szennyezés feltérképezését.

A mikroműanyagok egyébként valóban egyre nagyobb kárt okoznak, a napokban írtunk arról például, hogy az autógumikról is ilyen szemcsék szállnak, melyek súlyosan károsítják a gyermekek tüdejét. (via MTI)

 

Nyitókép: a Tisza folyó Szegednél 2019. júniusában. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder