Tegnapra javult a szegedi levegő, ma megint hitvány

Ismét veszélyes a levegő minősége Kecskeméten és Szegeden a szálló por miatt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ hétfőn a Facebook-oldalán.

Emellett Debrecenben, Egerben, Miskolcon és Szolnokon is egészségtelen a levegő, tizenegy településen – Budapesten, Dunaújvárosban, Hernádszurdokon, Kazincbarcikán, Oszláron, Putnokon, Sajószentpéteren, Salgótarjánban, Százhalombattán, Tökölön és Vácon – kifogásolt a minősége a levegőhigiénés index alapján.

Azt írták, a gyermekek, az idősek, a légúti, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők a leginkább veszélyeztetettek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ezért nem javasolja, hogy veszélyes, illetve egészségtelen levegőminőségű helyeken hosszabban a szabadban tartózkodjanak, nem ajánlja a kültéri fizikai munkavégzést és a sportolást.

Nemzeti Népegészségügyi Központ

Ismételten veszélyes volt a levegő minősége Kecskeméten és Szegeden … a tegnapi nap (2019.10.27.) folyamán, Debrecenben, Egerben, Miskolcon és Szolnokon pedig egészségtelen. További tizenegy település levegőminősége volt kifogásolt a Levegőhigiénés Index alapján. Ezek az alábbiak: Budapest, Dunaújváros, Hernádszurdok, Kazincbarcika, Oszlár, Putnok, Sajószentpéter, Salgótarján, Százhalombatta, Tököl és Vác.

Kiemelték, hogy a kültéri légszennyezők elsődleges forrása a helytelen lakossági fűtési módok alkalmazása, az avar és kerti hulladék égetése, valamint a közlekedés. A meteorológiai előrejelzés alapján a megélénkülő szél és a csapadék érkeztével kedden várható javulás a levegő minőségében – tették hozzá.