Távol szerepel a dobogótól a legjobb magyar egyetemek közül az SZTE

Több tavalyi helyezésén is javított a Szegedi Tudományegyetem a Times Higher Education legfrissebb, 2021-es tudományterületi rangsorain. Az informatikatudomány és az élettelen természettudományok területén a legjobb vidéki egyetem az SZTE. Az egészségtudományok területén előrelépett az intézmény, és idén először pszichológia szakterületen is bekerült a legjobb egyetemek közé. Az összesített eredmény azonban már kevéssé fényes: ezen a 4. legjobb csak itthon a szegedi egyetem.

A Times Higher Education 2021-es szakterületi rangsorait az összesített világranglistáéhoz hasonló szempontok alapján állították össze: az oktatási és kutatási környezet, az idézettség, az ipari bevételek és a nemzetközi orientáció alapján mérték (diszciplínánként eltérő súlyozás mentén) a felsőoktatási intézmények teljesítményét. Az idei tudományterületi listák összeállításakor a Times Higher Education rekordszámú, 1512 intézményt vizsgált 11 tudományterületen. A tavalyi évhez képest 522 új felsőoktatási intézmény került be a rangsorokba.

Az egészségtudományokhoz kapcsolódó listán javított helyezésén a Szegedi Tudományegyetem: a 401-500. helyre lépett előre a tavalyi 501-600. helyről, és holtversenyben a második a hazai egyetemek között. Ez a rangsor az orvosi, a fogorvosi, illetve gyógyszerészeti és más egészségtudományi területeken folyó tudományos és képzési tevékenység értékelése alapján áll össze. Idén először felkerült az SZTE a THE pszichológia szakterületi listájára. A rangsor a pszichológia és alkalmazott területein (klinikai, sport stb.) végzett nemzetközileg releváns munkát folytató intézményeket értékeli, a Tisza-parti universitas egy 501+ helyet tudhatja magáénak.

Hirdetés

Az informatikatudományi listán tavaly szerepelt először az SZTE, idén pedig megőrizte pozícióját annak ellenére, hogy idén csaknem nyolcvannal több a rangsorolt felsőoktatási intézmények száma. 827 intézmény között a 601-800. helyet foglalhatja el a Szegedi Tudományegyetem, Magyarországon ezzel az eredménnyel megosztott első helyen szerepel, és a legjobb vidéki egyetem. Az élettudományok szakterületi listáján a világ top 895 felsőoktatási intézménye közül ugyancsak a 601-800. helyen áll az SZTE. A lista összeállításakor – többek között – a mezőgazdasági, biológiai és sporttudományi területeken végzett tudományos és oktatómunkát értékelték. Az élettelen természettudományok listája a matematika és statisztika, a kémia, a fizika és csillagászat, a földrajz és földtudományi diszciplínák eredményeit veszi figyelembe. Ezen megtartotta tavalyi helyezését a Szegedi Tudományegyetem: idén is az 501-600. helyre került a tavalyinál csaknem százzal több (1149) rangsorolt intézmény közül. Ezzel magyar viszonylatban a második helyezést tudhatja magáénak, és a legjobb vidéki egyetem lett.

Ha azonban az összesített egyetemi rangsort nézzük (ami kimaradt az SZTE közleményéből), máris kevéssé előkelő a helyezés: a magyar egyetemeket 2015-től rangsoroló THE listáján az SZTE a 801-1000-es mezőnyben foglal helyet, amivel mindössze az ötödik legjobb helyen szereplő hazai egyetem. A friss lista így fest:

  1. Semmelweis University 401-500.
  2. Eötvös Loránd University 601-800.
  3. University of Pécs 601-800.
  4. University of Debrecen 801-1000.
  5. University of Szeged 801-1000.

A Szegedi Tudományegyetem változatos helyeken szerepelt az elmúlt években: 2015-ben és 2016-ban a 6. legjobb magyar egyetem volt, 2018-ban és 2019-ben azonban már a 4. helyen volt. A 2020-as listán csúszott vissza a 5. helyre, amit most ismét megkapott..

 

Frissítés (október 30. 15:25): a Szegedi Tudományegyetem sajtóosztálya felhívta figyelmünket, hogy hülyeséget írtunk, amiért elézésüket (és olvasóinkét is) kérjük.

„Köszönjük, hogy közzétettétek a Times Higher Education tudományterületi rangsorával kapcsolatban kiküldött közleményünket. Azonban szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy a közleményből nem maradt ki az összesített egyetemi rangsor, ugyanis két külön rangsorról van szó. A világ rangsor 2020. szeptember 2-án jelent meg melyről itt írtunk: https://u-szeged.hu/sztehirek/2020-szeptember/ismet-elokelo-helyen-all?objectParentFolderId=19396

A ma megjelent rangsor azonban a tudományterületekre vonatkozik, és a THE világrangsora nem a szakterületi rangsor összesítése. Mivel egy korábban megjelent rangsorról van szó, ezért nem tettük bele a közleményünkbe.”