Tavasszal lesz a Roosevelt tér, a Móra park és a Stefánia hivatalos átadója

Arról már többször írtunk, hogy most adták át a Móra parkot, a Stefániát és a Roosevelt teret sokáig tartó felújításuk után. Előbb bejártuk a gigantikus területet, majd rádöbbentünk, hogy a Közművelődési palota előtti új padok az 1930-as és 1940-es években ott találhatók mintájára készültek. A Szeged Pólus most küldött közleménye nyomán pedig néhány számadatot tudunk közölni a beruházásról. Következzék!

 • A beruházás összesen 28 ezer négyzetmétert érintett.
 • A TOP-6.3.2-16-SG1-2017-00004 azonosító számú projekt megvalósítására az önkormányzat 850 millió forint európai uniós támogatást és 827,5 millió forint saját forrást használt fel – összesen 1 milliárd 677,5 millió forintot.
 • A Móra parkban 4 díszfát, 12 tiszafát és 3500 virágot ültettek.
  A Stefánián 8 új fát, 4200 cserjét és 1200 virágot telepítettek.
  A Stefánia, a Móra park és a Roosevelt tér gyepe megújult, ez utóbbi helyen még 370 évelő növényt is ültettek.
 • A Móra parki szökőkút 110 fúvókával épült, a lámpákkal víz- és fényjátékot tudnak zenével összehangolni. A hangszórókból elsősorban klasszikus muzsika szól (Brahms, Vivaldi, Liszt, Strauss művei), de A Karib-tenger kalózai című film zenéje is felcsendül – 13 és 19 óra között minden egész órakor elhangzik egy, két vagy három zeneszám november végéig.
  A szökőkút feszített víztükörrel is látványos lesz a város ígérete szerint, ugyanis a benne álló 3-4 centiméteres vízben a múzeum épülete tükröződik. Harmadik funkcióját kikapcsolt, vízmentes állapotban rendezvény- vagy nézőtérként tölti majd be.
 • Az átépített Móra parkban úgy helyezték át az eddig takarásban, előnytelen pozícióban lévő szobrokat, hogy jól láthatók legyenek. Ha szemben állunk a múzeummal, a lépcsőtől balra a Móra Ferencnek emléket állító kompozíció látható, jobbra pedig Tömörkény István alakja magasodik. Az új szökőkút Belváros felé eső sétánya mentén helyezték el Mikszáth Kálmán és Reizner János mellszobrát. Az alkotásokat restaurálták.

Mivel a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások és a téliesre forduló időjárás nem teszi lehetővé a projekt ünnepélyes, szabadtéri átadórendezvényének megtartását, ezért arra a tervek szerint jövő év tavaszán kerül sor.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder