Társasház-építés miatt vágnak ki három hatalmas fát a Belvárosban

Ezekben a percekben is zajlik három szép belvárosi fa darabolása az Egyetem utcában, közvetlenül a bölcsészkar épületével szemben, ahol társasházat építenek. A vágást egy vásárhelyi cég végzi (két menő fehérorosz traktorral és egy Rába teherautóval vonultak ki), az egyik dolgozó elárulta, hogy három fát vágnak ki a kilencből, pontosan az építkezés előtti részen.

A társasház neve egyébként Petőfi Student Apartments lesz, 35 négyzetméteres lakásokat alakít majd ki benne a szegedi székhelyű EDO-Hungary Kft., akik a szintén nem túl emberbarát Szőregi úti benzinkutat is építették még 2016-ban. De hozzájuk tartozik még egy Róna és egy Sajka utcai építése, illetve a 2017-ben elég nagy port kavart Liliom utcai ház lebontása, ahol szintén társasház épül.

Fotók: Szűcs Dániel / Szegeder

A fák és az utca így nézett ki még tavaly nyáron:

Fotó: Google Maps
Fotó: Google Maps

A fakivágással és a fák esetleges pótlásával kapcsolatban megkerestük az vállalkozót és az önkormányzatot is, amint válaszolnak, beszámolunk.

 

Frissítés (november 5. 15:20): megérkezett a házat építtető EDO-Hungary Kft. válasza. Gyapjas Sándor műszaki igazgató kérdéseinkre elmondta,  „a 2 db japán akác törzse erősen korhadt állapotban volt, a középső fa váz ágai korhadtak illetve gombásak voltak”, hozzátéve, hogy volt engedélyük a vágásra, és a fenti állításokat a környezetgazdálkodás is megerősítette. A pótlásra azt felelte, a fakivágási engedélyben szereplő fajtákkal (oszlopos csörgőfa, oszlopos japán akác, oszlopos juhar vagy oszlopos tölgy) és méreti megkötésekkel, de el lesz végezve, 2020. december 31-ig, amikorra elméletileg maga az építkezés is lezárul. Azt is hozzátette, hogy nem társasház épül, hanem felsőoktatási kollégium.

, ENT_QUOTES)?>" title_text="" order_type="social" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="2" ]