Tápai Péter szerint a városvezetést nem érdekli, hogy mi zajlik az iskolákban

Gondolom sokak számára ismert, hogy az iskola szeptember elsején kezdődik, úgy tűnik ezt csak Szeged városában felejtik el – vezette fel az iskolakezdéssel és a városfejlesztéssel kapcsolatos sajtótájékoztatóját Tápai Péter, a szegedi Fidesz alelnöke, majd összevetette a kormány és az önkormányzat teljesítményét.

Elmondta, a városfejlesztés részleteiről jónéhány alkalommal beszéltek már, az azzal kapcsolatos javaslataik sok ember számára ismertek – így azokat nem részletezte. „Azt látjuk, hogy ebben a káoszos rendszerben a városvezetés semmit nem tesz annak érdekében, hogy az egyébként is nehezen történő átjutást segítse az újszegedi oldalról Szeged felé.”

Elmondása szerint ez abban látszik, hogy a beruházásokat nem jól tervezik időben, mivel azok vagy az iskolakezdés időpontjára fejeződnek be, vagy akkor kezdődnek el. „A városfejlesztési koncepciótlanság a mai bizottsági ülésen is kiütközött, olyan javaslattal élt Nagy Sándor, ami ezt az átjutást a túloldalról a szegedi oldalra még nagyobb mértékben meg fogja nehezíteni.” Ezzel kapcsolatban nem kaptunk konkrétumokat, de Tápai hozzátette,  „mi ott is kifejtettük álláspontunkat, és ellenérzéseinket ezzel a fejlesztéssel kapocslatban, ahol Nagy Sándor azt találta mondani, hogy majd a szegediek hozzászoknak.”

Tápai hozzátette, a bizottsági ülésen egy olyan megjegyzés is elhangzott, hogy az alpolgármester azt javasolja azok számára, akik nem értek át a hídon, hogy tíz perccel korábban keljenek föl. „Mindeközben a város közepén egy olyan kampányt folytat a Momentum, mely arról szól, hogy megpróbálják elkerülni a koránkelést és a kialvatlanságot. A kettő nem igazán stimmel” – jegyezte meg, utalva a TizenX kilenc órás iskolakezdéssel kapcsolatos aláírásgyűjtésére.

Tápai szerint, míg a városvezetés nem segíti a város lakóit, hiszen semmilyen segítséget nem kaptak az autósok, hogy könnyebben az iskolához jussanak, „addig az iskolákban a tanév zökkenő nélkül elkezdődött, megfelelő ellátásban vannak részesítve a diákok.”

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

„Az elmúlt időszakban hallottunk sokat arról a támogatásról, amit Botka László nagy örömmel jelentett be, de ezzel a tízezer forintos támogatással egyébként lezártnak is tekinti az iskoláskorúak támogatását.” Azt is hozzátette, hogy információi szerint, mióta az iskolák állami fenntartásba kerültek, egyszer sem érdeklődött a polgármester a fenntartónál, hogy mivel tudná segíteni a szegedi diákok helyzetét.

Elmondta, hogy ezzel szemben ők már a kampányban is „lényegesen nagyobb összeget” kínáltak a választóknak, utalva arra, hogy tízezer forint helyett tizenháromezer ötszáz forinttal licitálták túl a jelenlegi vezetést. Ezt követően a városvezetés intézkedéseivel szembeállítva a kormány intézkedéseit méltatta, miszerint az egy „igen átfogó, és egy igen széleskörű támogatást nyújt a fiataloknak és a diákoknak, és odafigyel az iskolákra.” Véleménye szerint Szegeden a közlekedés káosza okán nem kezdődött zökkenőmentesen a tanév, a munkálatokat nem hangolják össze a városban. Szerinte a városvezetést nem érdekli, hogy mi zajlik az iskolákban, hiszen semmilyen kommunikáció nincs a hivatalos úton kívül.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder