Szólt az egyik kolléga, hogy két sorban mondjak le a párttagságomról

Lauer István Kiskundorozsma MSZP-s képviselője, de korábban felelt már Béketepért is. Közel két évtizeden át ápolt jó kapcsolatot Botka Lászlóval, augusztus 23-án azonban bejelentette, függetlenként elindul ő is ellene. Döntése mögött sokan, köztük a Botkát indító Összefogás Szegedért Egyesület is a Fideszt látta mozgolódni. Arcát nem látni a városban, kampánya inkább a körzetére korlátozódik, találkozni is itt, a dorozsmai tökfesztiválon tudtunk. Interjú Lauer István független polgármesterjelölttel.

Volt eddig bármi is a rivális jelöltek kampányában, amit kifejezetten erkölcstelennek tartott?

Én ebben a kampányban sok mindent furcsának találok, úgy látom, hogy a mostani kampány nem egy nagyon átgondolt kampány senki részéről, vagy pedig túlságosan átgondolt. Nagyon durva a kampány és nagyon sok.

Nagyon sok?

Jó volt ez a három fős polgármesteri vita, mert a civileknek voltak olyan kérdéseik és olyan problémafelvetéseik, amikkel én például regnáló képviselőként nem találkoztam. Jó volt, hogy ostoroztak, hogy nincs odafigyelve építkezéseknél például. Ilyen szempontból ez a vita jó volt, de nem igazán arról szólt, hogy kinek mi az elképzelése a városról. Az a típusú vitakultúra, ami volt mondjuk 2010 előtt, az nekem hiányzik.

Kinek a hibája, hogy ez nincs már meg?

A politikai közbeszéd eltorzult Facebook-üzenetekbe és nincsenek kifejtős beszélgetések, ugyanis nem érdekli az embereket. Ezeket az egymondatos üzeneteket még türelmesen elolvassák, de hosszabb cikket 8-10 mondatnál tovább nem olvas senki. És a politikusok sem olvasnak eleget egymás dolgaiból.

Akkor kevesebb kampány és több vita?

Igen. Ha van vita, akkor ott közelednek az álláspontok, és ezeket könnyebb már megvalósítani.

Ki lenne a legalkalmasabb polgármester a jelöltek közül?

Mit mondjak? Én azért indultam el, mert ez a feladat szükséges és jó, alkalmasnak tartom rá magam.

És ki fog nyerni?

Erre azt kell mondani, hogy én.

Visszalépne valaki javára?

Nem.

Semmilyen körülmény mellett sem?

Mondjon egy olyan körülményt, ami arra sarkallna, hogy valaki javára visszalépjek.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Megpróbált valakivel egyeztetni, hogy átvegyék a viszonylag egyszerű programját? Nem hiszem, hogy erre bárki azt mondaná, hogy nem vállalja be.

Azért egyszerű program, mert én ezek között az emberek között élek, és ezek a napi problémák. Én a napi életemet azt úgy élem, hogy benne vagyok a városnak a szerves működésében és azt gondolom, hogy egyszerű mondatokkal, egyszerű programmal lehet meggyőzni a választókat arról, hogy aki innét, az alapoktól kezdi, az eltud jutni magasságokig. Én a 17 év alatt megismertem a városháza működését és tudom, hogy amit a polgármesterjelöltek ígérnek, azt mind meg lehet valósítani, ezek kész programok. Elő kell venni a fiókból és forrást találni hozzá. Ez a körzet, ahol én vagyok az elmúlt öt évben nagyon sokat fejlődött, és nem azért, mert én veszekedtem vagy kiabáltam a sajtóban, hanem mert kivártam és megegyeztem dolgokban.

Miért hagyták ki akkor a listáról?

Ez nem az én problémám.

Milyen volt, amikor megtudta?

Nem értettem a dolgokat és a magyarázatot sem.

Mi volt a magyarázat?

Hát hogy szükségük van a helyemre a DK-nak.

És ezért indul polgármesternek.

Nem, a 2-es körzetben azért indulok független képviselőnek, mert úgy gondoltam, hogy én az elmúlt időszakban letettem annyit az asztalra, hogy az embereknek lehetőségük legyen eldönteni, hogyha én jól dolgoztam, akkor rám szavaznak. Ha meg nem dolgoztam jól, akkor keresnek helyettem mást.

És polgármesternek?

Úgy döntöttem, hogy most van lehetőségem arra, hogy a megaláztatás, ami abban a pillanatban ért, valamilyen szinten kikompenzáljam.

Tehát ez egyfajta elégtétel?

Ez egy lehetőség arra, hogy elmondhassam azokat a dolgokat, amiket az elmúlt időszakban a frakciófegyelem belémfojtott. A legnagyobb problémám az volt a kétharmaddal, hogy az egész közgyűlés egy szavazógépként működött. Nem voltak viták, nem volt értékelés, nem volt semmi.

Hány százalékon áll most a közvélemény-kutatások szerint?

Nem tudom, én nem tudok kifizetni egy ilyet.

De vannak kész közvélemény-kutatások.

Nem közlik velem.

Milyen a viszonya Botka Lászlóval?

Tegnap vendégként kijött ide a tökfesztiválra, én próbáltam üdvözölni, de viszonylag rosszul sikerült.

A SzegedMa azt írta erről, hogy csak azért fogott Önnel kezet, mert meglátta a fényképezőgépeket.

Valami olyasmit is mondott, hogy bohóckodjunk.

A bohóckodás kedvéért.

Igen. Szóval ilyen a viszony.

Mi Szeged három legnagyobb előnye?

Befogadó város, nagyon jó helyen van és hogy nagyon vegyes Szeged lakossága, a mezőgazdasági vállalkozótól az ipari és az egyetemi tanárig és hallgatóig minden megtalálható itt.

És a három legnagyobb hátrány?

Hát, az hogy szét van szakadva a vasúti elhelyezkedés, tehát hogy Makó és Szeged között nincs összeköttetés. Hátrány a rengeteg gépjármű, kevés a zöld növényzet a város környezetében és nincsen megfelelő feldolgozóiparunk. Szeged elvesztette ezt a jellegét, ami mondjuk a kilencvenes évekig volt.

Mivel közlekedik Szegeden? Itt lakik Dorozsmán?

Nem, a kettő között lakom, a Hosszú utcában.

Béketelepen. Ahol volt képviselő is.

Igen. Közel 3000 választó Dorozsma, 900-1350 választó Béketelep és ugye egészen a Mars térig enyém a körzet a két hajléktalanszállóval és azok összes problémájával.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Mi a helyzet a Kálvária térrel, ami nyilvános hajléktalanszállónak is hívható már.

30-40 fő az, akik általánosan ott vannak, meg van két csoport, akik csak ott alszanak.

Kint a téren?

Azt tudni kell, hogy az útvonaluk úgy épül fel, hogy a két szálló és az étkezéseik között mozognak.

A két szállóból az egyik a Moszkvai körút sarkán van, a másik pedig?

Kint a repülőtérnél. Ez egy szokásos útvonal, amiből nem lehet őket kimozdítani. De nyilván ez nem egy rendészeti kérdés, hanem szociális. Ezek az emberek azért lettek elesettek, mert valami érte őket az életben. Az életmódban pedig alkoholhoz fordulnak, hogy ezt el lehessen viselni. Erre egyébként egy nagyon jól működő utcai szociális szolgálata volt a városnak, ami az elmúlt időszakban nem nagyon működik. De nyilván ezzel a kérdéssel emberi oldalról kell foglalkozni.

Mi a terve akkor a hajléktalansággal?

A méltóságuk megőrzéséhez kell egy olyan közfürdő, ahova naponta be tudnak menni tisztálkodni úgy, hogy közben őrizve van a holmija, és tiszta ruhában ki tud menni a másik oldalon. Mert onnantól kezdve hogy tiszta ruhában van, visszaszerezte önbecsülésének egy részét.

A szállókban most nem lehet tisztálkodni?

Nem tudom.

Járt már ezeken a szállókon?

Igen, de nagyon régen.

És mit látott, milyenek az állapotok?

Borzasztóak. Valamilyen szintre fel vannak újítva, de borzasztóak.

Más magyar nagyvárosokban mi a helyzet?

Budapesten jártam, Győrben nincs ekkora hajléktalankérdés, Pécsen voltam gondozási központban.

Gondozási központ?

Szálló és gondozási központ, és ott voltam olyan ellátási körzetben, amit egyébként egyesület vagy alapítvány üzemeltet, ahol teljes ellátás van. Ha a hajléktalan önként bevonul, akkor segítenek neki az alkoholproblémáiban és munkát is kaphat.

Térjünk vissza a közlekedésére.

Én autóval közlekedem, mert a gyereket viszem az iskolába és a körzetemben is mindennap. De van kerékpárom.

És szokta használni?

Rég nem ültem rajta.

Három legfontosabb azonnali intézkedése, ha megválasztják?

Vállalkozások támogatásának kidolgozása, a másik a volánnal való tárgyalás a parkoló buszok miatt, a harmadik pedig a nyilvános vécé program beindítása.

De ez beindult.

Egy darab van.

Ígérnek többet.

Hát, remélem hogy lesz több.

A buszoknál a rakparton parkolókra gondol?

Nem, én arra gondolok, hogy beteccik menni a Mars térre és ott vannak a buszok. Télen azért jár a motor, mert fűtenek, nyáron mert hűtenek.

A Mars téren?

Igen.

De ott van pihenő a sofőröknek. Beért a busz, kiszáll a sofőr és bemegy.

És ha benézünk a belső terekre, ott is vannak parkoló buszok a belvárosi részben. Nekem az a problémám, hogy a Belvárosban vannak parkoló buszok.

Most a helyi járatos buszokra gondol?

Nem, a távolsági és a vidéki buszokat gondolom, ahogy reggel terhelik a város forgalmát azzal, hogy a Bakay-n és a Mars téren parkoltatják őket.

És mit kéne tenni velük?

Van a volánnak saját telepe, ahol tudja parkoltatni őket és a távolsági buszokat is jó lenne oda kivinni a belvárosi részből. Decentrumok és pihenők kellenek.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A Mars teret kéne decentrumosítani, hogy máshová érkezzenek a buszok?

Nem a Mars térrel van a baj, oda érkezzen be a busz, csak menjen is el onnan. Én ott élem az életem és látom, hogy mennyi gépjárműforgalom van és egy busz három-hatszor jobban szennyez, mint egy autó.

És mit tenne a rengeteg autóval a városban?

Én ezen sokat gondolkodtam, a másik ilyen programom a kerékpáros közlekedés biztonságossá tétele. Győrben óránként negyven forintért kerékpártároló boxokban lehet parkoltatni a bicikliket bérlettel.

Nem hiszem, hogy ezért nem bicikliznének az emberek.

A K+F sem nagyon működik, ami ugye a parkolj és tömegközlekedj rendszer. Ha valaki leparkol a városban, akkor kapjon egy jegyet és azzal felszállhasson egy tömegközlekedési járatra és amennyiért parkol annyiért közlekedhetne is. Így máris kevesebb autó lenne a városban és a tömegközlekedés is kihasználtabb lenne. Vannak nemzetközi példák.

Harmadik híd?

Nem szerepel a programomban, mert azt mindenki mindig megígérte és annyi hídemberünk van már a városban. Ugye polgármester úr, Bartha úr és most már Nemesi úr is. Ez a kérdés a városnak fontos, de senki nem hajtotta le eddig a fejét, hogy el is kérje az államtól.

És Ön letudná hajtani?

Én lennék annyira lokálpatrióta hogy igen.

Hogyan tervezi az együttműködést Orbán Viktorral?

Alapvetően nekem az Orbán-kormánnyal politikai vitáim vannak, de ezek az én vitáim és nem a városé.

Találkoztak már?

Nem. Illetve egyszer, az ELI átadóján láttam.

Nem fél attól, hogy az Ön politikai ellentétei kihatnának a városra?

Orbán Viktornak Szegeden is vannak választói és a választások között nem a vitáról, hanem a városról szól a helyzet. Nyilván nekem a kormány politikájával rengeteg problémám van, nem azért tüntettem végig az elmúlt időszakot a rabszolgatörvény ellen, a közalkalmazotti bértábla emeléséért, az alacsony bérekért, mert a kormány ezt jól csinálja. Szeretnék ezeken változtatni.

Én ezzel indulnék, hogy méltóságos bért kapjanak az önkormányzat emberei is, hogy ők ne minimálbérért dolgozzanak, hanem egy kicsivel többért és utána lehet mondani, hogy mi ezt megcsináltuk.

Csökkentené a parkolási díjakat?

Igen, a belvárosi részben óránként háromszáz forintra körülbelül.

De ez azonnal több autót vonzana a belvárosba.

Igen, de én a Kiskörúton belül megtiltanám a parkolást.

Hatalmas közfelháborodás van a szemeim előtt.

Szükség van parkolóházra, mélygarázsra ezek helyett.

Közösségi közlekedés díjai?

A közösségi közlekedésben országos szinten is magasak a díjak, nem számoltam utána pontosan.

Viszont országos szinten a legjobb színvonalú is a szegedi.

Ez így van, de nem a díjrendszerrel van a baj. Úgy kellene megoldani a közlekedést, hogy a terhelt időszakokban legyen nagy jármű, a kevésbé terheltben meg kis jármű. De most sok csuklós buszt látni kevés emberrel. Meg kell hallgatni a szakembereket, le kell ülni velük.

Összegezve az elmondható, hogy a parkolási díjak kiesésével, a tömegközlekedés átszervezésével és a béremelésekkel éves szinten százmilliós hiány keletkezne. Miből lenne pénz?

1-1,2 milliárd forint a parkolás maga, de ami idén eddig kiment az önkormányzatnál jutalomba az fedezné mind a kettőt.

Ön kapott jutalmat?

Természetesen, mindenki kapott most augusztus 20-ával, aki közalkalmazott, százezer forintot, keresettől függetlenül.

Tehát akkor elvenné ezeket a jutalmakat.

Nem, béresíteném őket.

Önt nem lehet látni a villamosokon, sem plakátokon.

Későn kezdtem. Majd lesznek plakátjaim nemsokára meg ragasztunk majd a városban.

Eddig mennyit költöttek kampányra?

Nem nagyon terheltem a családi kasszát, eddig olyan 800 ezer forintot. Üzemanyagra, Facebookra, kreatívra meg most rendeltem szóróanyagot, plakátot.

Létezik a programjának bővebb változata? Mert 11 viszonylag rövid pontból áll most.

Facebookra feltettük a bővebb változatokat, ahol ki van bontva, hogy mi a bővebb elképzelésem. Például a 10 ezer fás pontnál én adnék ültetőcserépben minden szegedinek növényt, amit tud gondozni.

Nemesi Pál 22 ezer fát ígért, Ön miért nem ígért mondjuk 30-at?

10-12 ezer fánál többet nem engednek a körülmények. Ezeket ki is kell ültetni, gondozni utána, ráadásul 15%-uk nem éli túl és pótolni kell őket. Ez a tapasztalat.

Mi a véleménye Nemesi Pálról?

Nincs véleményem, egy alkalommal találkoztunk.

És a programjáról?

Az az ő programja.

Hogyan vezetne át Szegedet a klímakatasztrófán? Milyen intézkedésekkel tenné elviselhetőbbé a változásokat?

Takarítatlan a város. Az első időszakban növénytelepítés, zöldtető program, napelemes program, ami a városban jelentősen van.

Több helyről azt hallani, hogy Ön a Fidesz felkérésére indul azért, hogy eltudjon venni pár ezer szavazatot Boka László elől.

Én itt a körzetben együtt dolgoztam öt évet egy fideszes képviselővel, kölcsönösen segítettük egymás munkáját. Én azt gondolom, hogy amikor bejelentettem, hogy független jelöltként indulok, akkor már nem kellett megkeresnie a Fidesznek, mert volt egy döntésem. A saját politikai közösségem pedig megkeresett és egyeztettünk a megyei pártelnökömmel. Ő elmondta milyen sokat köszönhet nekem a mozgalom és milyen jó ember vagyok. Másnap reggelre megbeszéltük polgármester úrral, hogy egyeztetünk, de elfoglaltsága végett nem tudott fogadni.

Én péntek reggel jelentettem be az indulásomat, akkor nem adott szót, méltatlanul bánt velem, akkor jelentettem be, hogy a 2-es kerületben elindulok független képviselőjelöltként és a közgyűlési huzavona hatására volt, hogy polgármesterként is elindultam.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Egy a Magyar Hírlapnak adott interjúban azt mondta, hogy „Éppen most kértek meg, mondjak le a párttagságomról, hogy ne kelljen fegyelmi eljárást indítani egy régi harcostárs ellen.”

Egy szerdai pénzügyi bizottsági ülésen szólt az egyik kolléga hogy egy két sorban mondjak le a tagságomról. Nem mondtam le, megvárom míg kirúgnak. De ez egy fura helyzet az én részemből, mert én egy csomó dologban nem értek egyet. Nem értek egyet avval, hogy az összefogásban össze kellett feküdni a Jobbikkal, egyszerűen nem veszi be a gyomrom. Az, hogy az én polgármesteremet, akiért én 17 évet dolgoztam, két gárdista kísérgeti egy rendezvényen.

Ezek szerint nem hisz a Jobbik néppártosodásában.

Nem, én ezt nem tudom megérteni és azt sem érzem, hogy kevésbé lennének rasszisták.

Az MSZMP-ből alakult MSZP-t lekommunistázni olyan, mint lenácizni a Jobbikot.

Jó, én értem, de a Tóth Péter gárdaalapító volt, az itteni jelölt meg gárdista. Én ezeket nem tudom megérteni, a Tóth Péterrel magával sincsen semmi bajom. Nekem avval van bajom, amit az elmúlt időszakban a közgyűlésben kaptunk tőle. Egyik nap azt mondja, hogy Botka rosszul vezeti a várost mi meg szétlopjuk, a másik nap meg elkezdik ölelgetni. Akkor ki ígért többet kinek?

Én ezen a választáson, ha a választók nem találnak méltónak arra, hogy bekerüljek a közgyűlésbe, akkor elmegyek dolgozni. Az elmúlt 17 évben sem főállású képviselő voltam, mindig volt más munkám. Mindenki azt gondolja, hogy a képviselő hülyére keresi magát, de valójában a képviselői tiszteletdíj az annyi, amennyi. Nekem ez arra elég, hogy kifizetem a telefonszámlámat, eltankolgatom és az összes rendezvényre abból veszek ajándékot, ezt azt. Dolgozom több helyen, de szerintem ez így rendben is van.

 

A polgármesterjelöltekkel készült interjúink ide kattintva érhetők el.

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder