Szépen felújították a SZAB-székházat

Hogy ne csak mindig arról legyen szó, hogy romba döntik a város örökségét, ezúttal arról számolhatunk be, hogy szépen rendbe rakták a Somogyi és Oskola utcák sarkán található Szegedi Akadémiai Bizottság székházát. A régen Arany Oroszlán néven ismert kávéházként is üzemelő épület eddig is sárga volt, nagy változások tehát nem történtek. Illetve mégis: pisztáciazöldre festették az ablakokat, amik eddig fehérek voltak. Az épület egyébként nem volt kifejezetten rossz állapotban külsőre, mindössze néhány helyen hullott már le a vakolat. Mindenesetre mindig jó látni egy magas minőségű, a műemlékvédelmi szempontokat (die plastic windows, die!) tiszteletben tartó felújítást.

Készítettem pár képet csütörtökön az épületről:

Fotók: Szűcs Dániel / Szegeder

Visszatérve az épület kávéház-múltjára: Mikszáth Kálmán egyszer ezt írta róla: „Tisztelt Uraim! csak egy szemrehányást akarok helyrehozni. Gyakran említették, hogy ritkán látogatom meg a várost. Hát kérem ez optikai csalódás. Minden ebéd után, ha rám jön a kurta farkú álom és lefekvés után a pipa kiesik a számból, félóra múlva én
már Szegeden vagyok régi barátaim között az Oroszlán Kávéházban és disputálok Enyedivel, vagy keresem Szabadost a városházán.”