Szentes közterületein nem kötelező a maszk, Csongrádon meg csak ajánlott

Öt megyei településen lehet éjféltől kötelezővé tenni a közterületi maszkhasználatot, ezek Hódmezővásárhely, Csongrád, Makó, Szeged és Szentes.

Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere éjfél előtt a Facebook-on nyilatkozott a város lakóit érintő maszkhasználati szabályokról. A polgármester a Szentes Televíziónak is elmondta, „nem látok olyan közterületet Szentes városában, ahol indokolt lenne bevezetni a kötelező maszkviselést! Ezért megerősítem, hogy 2020. november 11-től nem kötelező Szentes város közterületein maszkot viselni!”

Csongrádon is hasonló a helyzet, közterületen kötelezően előírt maszkhasználat nincs, de ettől függetlenül a lakosság részére ajánlott a maszk viselése és a távolságtartás szabályainak betartása.

Hódmezővásárhelyen a vasúti-, és a buszpályaudvar területén, a buszmegállók területén, a piac teljes területén tették kötelezővé a maszkviselést, valamint olyan közterületeken is javasolják mindenkinek, ahol nem tartható be biztonságosan a másfél méteres egymás közti távolság. 

A megye városai közül Makó maradt ki. A város polgármestere, Farkas Éva Erzsébet még nem döntött, ő este hétkor tart majd tájékoztatót az ügyben.

Ahogy azt írtuk, Szegeden Botka László rendeletet hozott azzal kapcsolatban, hogy a város teljes belterületén kötelező a maszk viselése. „Ma reggel egészségügyi, rendvédelmi és közigazgatási szakemberekkel egyeztetett, akiknek egyöntetű véleménye, hogy akkor van értelme a kötelező maszkhasználatnak, ha az Szeged város teljes közterületére vonatkozik” – közölte az önkormányzat.

Mint köztudott, a tegnap éjfélkor hatályba lépett kormányrendelet felhatalmazása alapján adott 10 ezer főnél nagyobb település polgármestere dönthet arról, hogy városa mely közterületein teszi kötelezővé a maszk használatát. Ezek közül kivételt jelentenek a parkok, zöldterületek, valamint a sporttevékenységek végzése, ezekben az esetekben nem kötelező maszkot hordani.