Szegedi Vízmű: az iskola hibája, hogy ólmos víz folyik a csapokból

Még csütörtökön írtuk, hogy a Zrínyi Ilona Általános Iskolában és a Rókusi Általános Iskolában is megtiltották a diákoknak az ivóvíz fogyasztását a magas ólomtartalomra hivatkozva. A Szegedi Vízmű Zrt. most közleményt adott ki.

Ebből kiderül, hogy a vállalat által szolgáltatott ivóvíz ólomtartalma a (a felhasználási helyeken lévő bekötési vízmérőkig) mindenütt a megadott határérték, azaz 10 mikrogramm/liter alatti.

Ez a határérték 2013 előtt még 25 mikrogramm/liter volt, és a szigorítást követően a Vízmű közel 400 darab ólomból készült vízbekötést cserélt le, ugyanis a magas ólomtartalmú víz okozói az ólomból készült hálózati elemek.

 

A közleményből kiderült az is, hogy a legtöbb helyen (általában az 1970 után épült épületekben) már nem használtak ólomcsöveket, de a korábbiaknál még igen, és ha egy háznál/intézménynél ólmos a víz, akkor az nagy valószínűség szerint emiatt lehet.

„Szakembereink elvégezték a vízbekötések ellenőrzését azokon a felhasználási helyeken, ahol feltételezhető volt az ólom használata, valamint a város területén lévő óvodákban is ellenőriztük az ivóvíz ólomtartalmát, a mérések szerint, 2014-ben az ólomtartalom minden általunk vizsgált intézményben határérték alatti volt, annak mintegy tizede. 2013-ban több csatornán is (pl. honlap, hírlevél) felhívtuk Ügyfeleink figyelmét arra, hogy mivel a házon belüli vezetékek az ingatlantulajdonosok tulajdonában vannak, cseréjük a felhasználók, intézmények esetén az üzemeltetők felelősségi körébe tartozik. Ennek megfelelően a szigorodó határértékek betartásáról az ingatlan tulajdonosa kell, hogy gondoskodjon” – írják.

 

Borítókép: a Vízmű központi épülete. Fotó: Szegedi Vízmű Zrt.