Szegedi is versenyben van a Magyarország Tortája címért

2020-ban keresik az ország tortáját, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete csütörtökön hozta nyilvánosságra a döntőbe bejutottakat, melyek között idén egy szegedi szerepel.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete (MCIOI?) tizennegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A szervezők beszámolója szerint a versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, és évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.

Idén új, kreatív ötleteket, magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. Érdekesség, hogy idén a mák, a mandula és a birs több versenyzőnél favorit volt, több torta alapízeit is ezek képviselték.

Az idei döntős torták a következők:

  • Hunyadi krónikája – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)
  • Tétényi áfonyás mandula – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)
  • Fenséges fügés manna – Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto – Nagykőrös)
  • Mákvirág – Szívós Zita és Poór István (Major Cukrászda – Budapest)
  • CURIOSITAS – Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda – Tápiószecső)
  • Szegedi Boszorkány – Gyuris László és Reisinger Ferenc (A Cappella Cukrászda – Szeged)

Képeken így festenek:

Fotók: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.

A döntőben a tortákat helyben kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.

A továbbjutott tortákon túl a zsűri egy „hagyományőrző különdíj” odaítéléséről is döntött, melynek nyertese a Fortissimi – Bátrak tortája, melyet Nándori László (Nándori Cukrászda, Budapest) alkotott Kercaszomor, a Legbátrabb Falu tiszteletére, a térség jellegzetes alapanyagaiból: hajdina, köles, kukorica, mák, méz, túró.

Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal együttműködve a „Magyarország Cukormentes Tortája” verseny kiírása is megjelent az Alapítvány honlapján, hamarosan az Ipartestület honlapján is elérhető lesz, várják a nevezéseket. Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.

Bár a cukormentes változat még nem ismert, tavalyhoz képest csak egy szegedi cukrászda szerepel eddig a döntőben. 2019-ben a REÖK Kézműves Cukrászda Boldogasszony csipkéje képviselte a várost az A Capella Cukrászda Cukormentes Kicsi Gesztenyéje mellett.

 

Nyitókép: az A Capella Cukrászda által nevezett Szegedi Boszorkány torta. Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete