Szegedi Fidesz: bérleti díjat emel az önkormányzat a rendeleti tiltás ellenére

Mint köztudott, a kormány rendeletben szabályozza, hogy az önkormányzatok a veszélyhelyzet megszűnéséig többek között bérleti díjat sem emelhetnek saját tulajdonú ingatlanjaikban. A helyi Fidesz tudomására jutott, hogy mégis lehet ilyen gyakorlat Szegeden, alább közöljük erről megjelent sajtóközleményüket.

„Felháborodva tapasztaljuk, hogy Szeged városa bérleti díjemelésbe fogott annak ellenére, hogy a kormány a veszélyhelyzet idejére ezt egyértelműen megtiltotta a területi önkormányzatoknak, hogy ezzel is csökkentse azok terheit, akik önkormányzati ingatlant bérelnek tevékenységük folytatására vagy lakáscélra. Mint azt bérlőktől megtudtuk, van olyan üzlet vagy jótékonysági szervezet, amelyik több mint egy éve zárva tart, és most mégis többet kell fizetnie, ugyanis az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. (IKV) 2,9 százalékkal, azaz az infláció mértékével mégis megemelte a bérleti díjat” – írják.

Szerintük jellemző az önkormányzati cégre, amikor kérdőre vonják a jogtalan sarcolás miatt, hárít és terel, hiszen a 609/2020-as kormányrendelet egyértelműen fogalmaz „a veszélyhelyzet ideje alatt az állami és önkormányzati bérleti szerződésekre vonatkozó eltérő szabályokról”. Ebben pedig az olvasható, hogy a hatálybalépéstől kezdve az önkormányzatok a veszélyhelyzet megszűnéséig nem bonthatnak fel bérleti szerződéseket, illetve bérleti díjat sem emelhetnek saját tulajdonú ingatlanjaikban.

„A fentiek fényében a Szegedi Fidesz felszólítja az IKV Zrt-t, hogy azonnal fejezze be a jogtalan sarcolási gyakorlatot!” – zárják közleményüket.