Szegedi egyetemisták nyílt levélben fordultak a hallgatói önkormányzatokhoz az SZTE névváltoztatásának ügyében

Ahogy azt megírtuk, sajtóhírek szerint hétfő délutánra hívta össze az egyetemi szenátust a Szegedi Tudományegyetem vezetése, a tanácskozás legfőbb kérdése az intézmény nevének megváltoztatása lesz. Úgy hírlik, hogy az új név a Szent-Györgyi Tudományegyetem, Szeged (rövidítve továbbra is: SZTE) lehet, amit angolul a Szent-Györgyi University of Szeged (rövidítve: SZU) formátumban használnának.

Veritas, Virtus, Libertas nevű hallgatói csoportosulás most nyílt levéllel fordult a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzataihoz, hogy még a szavazás előtt megtudják, hogy mi a HÖK-ök álláspontja, illetve hogyan mérték fel a hallgatóság véleményét az üggyel kapcsolatban.

„Tisztelt kari HÖK-tagok, kedves hallgatótársaink!

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói csoportosulása, a Veritas Virtus Libertas tagjaiként írunk most nektek. A pénteken, október 23-án a sajtónak kiszivárgott információk szerint igen nagy horderejű szavazás fog lezajlani hétfőn, október 26-án az egyetem Szenátusában, ahol a Szegedi Tudományegyetem új elnevezéséről fognak dönteni a karok erre felhatalmazott képviselői. 

Az egyes karok hallgatói – és mint azóta kiderült, oktatói – szintén a sajtóból értesültek erről a döntésről. Emlékeztetünk titeket, hogy ti a karok hallgatói által megválasztott képviselők vagytok, vagyis az ő érdekeiket és véleményüket kell képviselnetek és kihangosítanotok a hétköznapokban épp úgy, mint az egyetem meghatározó testületében, a Szenátusban. Nem reprezentatív felmérésünk szerint a hallgatók nem tudják, hogy az őket képviselő HÖK hogyan fog szavazni hétfőn, és ez nem tetszik nekik. Mindezek fényében arra kérünk titeket, hogy a nyilvánosság előtt válaszoljatok az alábbi kérdésekre:

  • Mi az álláspontja a ti HÖK-ötöknek az egyetem átnevezésével kapcsolatban?
  • Hogyan fog szavazni a kari HÖK képviselője az egyetem átnevezéséről a Szenátusban?
  • Milyen érvek és indokok alapján hozta meg a kari HÖK a döntését az üggyel kapcsolatban? Hogyan mértétek fel a hallgatóság véleményét, milyen platformokon (internetes szavazás, hallgatói fórum, stb.) érdeklődtetek arról, mit gondolnak az ügyről azok a hallgatók, akikért a HÖK tagjai tevékenykednek?

Az eddigi információk alapján az egyetem átnevezése korántsem élvez egyöntetű támogatást az universitason belül. Úgy véljük, olyan horderejű ügyről van szó, amely kizárólag két esetben kerülhet elfogadásra:

  1. A Szenátus egyöntetűen, százszázalékosan támogatja az egyetem átnevezését, vagy
  2. az egyetemi polgárság közvetlen szavazás útján, kvázi népszavazás keretében dönthet a névváltoztatásról.

Kérünk továbbá titeket, hogy a szenátusi ülésen ne szavazzátok meg zárt ülés, illetve titkos szavazás elrendelését. Bíztassátok a kari hallgatókat az ülésen való részvételre, az ülésen elhangzottakról illetve a szavazásról tájékoztassátok az egyetemi polgárságot széleskörű fórumokon (kari csoportok, HÖK oldalak stb.)!

Bár biztosak vagyunk benne, hogy mindannyian olvastátok, vitáitok során használtátok, csatoljuk Kenesei István professzor úr cikkét 2008-ból, ami igencsak elgondolkodtató érveket tartalmaz egy újabb átnevezéssel szemben. Arról, hogy miért nem jó irány egy sokszínű, nyitott egyetem profiljának ilyen irányú leszűkítése, az alábbi írásból tájékozódhattok. Azt, hogy a Dékáni Kollégium idén nyáron még miben gondolkodott, itt láthatjátok.

Várjuk a választ a fenti kérdésekre. Egyben sok erőt kívánunk az általatok vállalt felelősségteljes feladathoz.

Üdvözlettel:

A VVL hallgatói csoportosulás tagjai”

 

UPDATE (2020. 10. 25. 18:00): Közbem megjött az EHÖK válasza a hallgatók kérdéseire, ami itt olvasható.