Szegedi biológusok álltak ki az MTA függetlenségéért

A Palkovics László-féle  Innovációs és Technológiai Minisztérium kedden benyújtotta a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amely alapján a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) alól ki- és egy újonnan létrejövő, részben a kormányzat által irányított Eötvös Loránd Kutatási Hálózat alá átszerveznék az MTA kutatói hálózatát. Többek közt a Szegedi Biológiai Kutatóközpontot is, amelynek tudósai tegnap villámcsődülettel tiltakoztak ez ellen.

Ahogy Györgyey János növénybiológus Facebook-oldalán az eseményről készült videó mellett írta: „Azt akarjuk, hogy tudja meg, lássa meg a világ: Mélységesen felháborít minket az a gátlástalan akarnokság, amivel a hatalom kénye-kedve játékszerévé teszi az Akadémia kutatási hálózatát és veszélyezteti a magyar alapkutatás jövőjét.”

 

 

Majd felidézte, hogy kutatóközpontjuk létrejöttét Szent-Györgyi Albert egyik kiemelkedő tanítványa, Straub F. Brúnó “járta ki”, és mint fogalmazott:

„Átnevezhetnek minket, kiszervezhetnek minket, azon, hogy az SZBK az Akadémia “gyermeke”, semmi nem változtat. Mi, akik kijöttünk, akkor is MTA-SZBK-ként fogjuk számon tartani intézetünket.”

Györgyey János – 2019.06.06-án délután 4-kor kimentünk…

2019.06.06-án délután 4-kor kimentünk intézetünk elé, hogy tiltakozzunk. “Tiszeletet az MTA elnökének!” “Palkovics törvénye a magyar tudomány…