Szegeden van a legjobb gyógyszerészképzés egy kínai egyetemi rangsor szerint

A legjobb vidéki felsőoktatási intézményként szerepel a Szegedi Tudományegyetem az Academic Ranking of World Universities 2019-es listáján, de országosan is egyedül a fővárosi ELTE előzi meg. A világrangsorban a legjobb ezer intézmény közé került az SZTE, a 601-700-as kategóriába került be. A gyógyszerésztudományi listán azonban hazai viszonylatban is az első, a világrangsorban pedig a 151-200. helyen áll – írja közleményében az intézmény.

Nyilvánosságra hozták a 2019-es Academic Ranking of World Universities (ARWU) listát, ismertebb nevén a kínai Sanghaj-rangsort. Az összegyetemi rangsor mellett az intézmény több tudományterületi listán is kiválóan szerepelt:

  • a gyógyszerésztudományi listán – több száz helyet javítva korábbi eredményén – a 151-200., hazai viszonylatban az első helyen áll,
  • a fizika tudományterületen pedig a 401-500. helyen végzett az intézmény, ami országos szinten a harmadik legjobb eredmény.
Fotó: SZTE Gyógyszerésztudományi Kar

Az ARWU lista elkészítéséhez több, mint 1800 felsőoktatási intézményt vizsgáltak meg, és a legjobb 1000 egyetemet rangsorolták. A tudományos kiválóságot mérő lista négy kategóriában hat indikátor alapján rangsorolja az egyetemeket. Az összeállításnál figyelembe vették többek között a Nature és Science Magazinban megjelent publikációkat, a Nobel-, és Fields-díjas volt hallgatókat, oktatókat és kutatókat, a tudományos munkák idézettségét és az egy főre vetített akadémiai teljesítményt.

Hirdetés
Hirdetés

A teljes rangsor elérhető az Academic Ranking of World Universities weboldalán. A szegedi egyetem egyébként a Center for World University Rankings listáján most lépett előre 66 hellyel.

Több mint ötven hellyel lépett előrébb a Szegedi Tudományegyetem a Center for World University Rankings rangsorában