Szegeden ül a legtöbb veszélyeztetett korú fogvatartott, de nyugi, nincs fertőzött a magyar börtönökben

Naponta 25-28 ember kerül be a magyar börtönökbe a veszélyhelyzet kihirdetése óta – derül ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP), a Népszava és a Magyar Helsinki Bizottság adatigényléseire küldött válaszaiból.

A BVOP a Helsinki Bizottságnak azt írta, egyetlen hónap alatt, március 15. és április 15. között 764 új rabot fogadott be a hazai büntetés-végrehajtás, közülük 563 került előzetesbe a megyei intézetekben és 201-en kezdték meg jogerősen kiszabott büntetésük letöltését. Legtöbben a Szegedi Fegyház és Börtönbe vonultak be, de harmincnál többen kerültek Baracskára és Szombathelyre is.

Egy a BVOP által küldött másik adatsorból az derül ki, hogy 2020. március 11. és április 28 között 1388 új személy került be a harminc hazai intézet valamelyikébe, akik a 14 napos elkülönítés után mehettek be a közös helyiségekbe. Bár ezt több szakértő is elképzelhetetlennek nevezte.

Az adatokból az is kiderül, hogy április közepén 296 különösen veszélyeztetett csoportba tartozó, tehát 65 év feletti rab ült a börtönökben, a legtöbben Szegeden és Kalocsán, húszan pedig az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben. A Magyar Helsinki Bizottság arra nem kapott választ, hogy közülük hány fogvatartottnak van komolyabb krónikus betegsége.

„Ha valaki bekerül egy fegyintézetbe, alapos orvosi vizsgálaton esik át és most az egészségügyi személyzet kiemelten figyel a felsőlégúti panaszokkal érkezőkre” – írták. Az adatokból kiderül az is, hogy a veszélyhelyzet kihirdetését követően

  • öt esetben tagadták meg az elítélt befogadását vírusfertőzés tüneteit miatt, így megfigyelésre valamelyik kórházba szállították,
  • a börtönökben és fegyházakban április 23-ig 47 fogvatartottat különítettek el koronavírus fertőzöttség gyanúja miatt,
  • náluk a BVOP tájékoztatása szerint a kétszer elvégzett tesztelés nem igazolta a betegséget,
  • az intézetek dolgozói közül 63 személyt teszteltek, közülük az országos parancsnokságon dolgozó egyik munkatárs lett pozitív.

A Magyar Helsinki Bizottság kérésére az alapvető jogok biztosa is vizsgálta a börtönök járványügyi felkészülését, az intézeteket pedig a rabok bevonásával teljesen fertőtlenítették, az eddigi adatok alapján tehát nagy eséllyel nem éri el a járvány a hazai börtönöket – jegyzi meg a Népszava.

Fertőtlenítés a magyar börtönökben

No Description