Szegeden szavaztak a legkevesebben a Fideszre a legnagyobb városok közül

Éjfél után nemsokkal felkerült a végleges eredmény a Nemzeti Választási Iroda honlapjára, ebből már számra pontosan tudjuk, hogy mely pártra hol pontosan hányan szavaztak, illetve hogy milyen volt a részvétel az EP-választáson. Vannak érdekes adatok is, például hogy Szegeden kapta a legkevesebb szavazatot a kormánypárt, még a fővárosban is többen szavaztak rájuk. Most Csongrád megye székhelyére kihegyezve vizsgáljuk az eredményeket, illetve összehasonlítjuk a város eredményeit az ország többi megyei jogú nagyvárosával és Budapesttel.

Szavazni reggel 6 és este 7 között lehetett, és az már az elején elmondható, hogy rekord sokan mentek el voksolni, főleg ha a 2014-es vagy a 2009-es EP-választással hasonlítjuk össze. Már reggel 7-ig az ország szavazóképes polgárainak 1,48 százaléka volt szavazni, míg ez a korábbi EP-ken 1% körül volt csak. 19 óráig pedig elérte a részvétel a 43,37%-os tetőzést, ami óriási különbség a 2014-es 28,92, illetve a 2009-es 36,31%-hoz képest.

 

Nem a győzelem, a részvétel a fontos

 

Szeged nem a részvételi adatokkal tűnt ki, itt 45,45% volt szavazni, ami összesen 59 ezer 744 főt jelent. 71 706-an otthon maradtak inkább. A legnagyobb hazai városok (100 ezer főnél nagyobb) közül Budapesten volt a legmagasabb, 52,53%-os a részvételi arány, ezt követi Győr, majd Szeged.

A legnagyobb részvétel egyébként a Zala megyei Pusztaapátin volt, ahol 92,31 százalék voksolt, 68,39% a Fideszre.

Legkevesebben a baranyai Gyöngyösmelléken voltak, itt kereken 60 százalékon áll a Fidesz, a részvétel mindössze 21,74% lett.

 

Szeged továbbra is az utolsó szocialista bástya

 

A legnépesebb hazai települések közül továbbra is az látszik, hogy Szegeden szavaznak a legtöbben az MSZP-Párbeszédre. Míg a legtöbb városban átlagosan 5 és 10 százalék között kapott szavazatokat a párt, addig Szegeden a voksolók közel egyötöde, 18,57 százalékuk szavazott rájuk, és ez kétségtelenül Botka Lászlónak köszönhető.

 

Ez a kiemelkedő szám természetesen más pártok kárára jöhetett csak létre, így például itt példásan alacsony aránnyal zárt a Jobbik, a DK és a Fidesz is. Utóbbi kettőre Szegeden szavaztak a legkevesebben (százalékban) a hét legnagyobb városban.

A legnagyobb arányban nem meglepő módon Debrecent szerezte meg a kormánypárt, itt 53,12 százalékot kaptak. A második Győr, majd Kecskemét, Nyíregyháza, Miskolc, Pécs, Budapest és Szeged.

 

Budapest után egyébként Szegeden szavaztak a legtöbben a kétfarkúakra, a párt 3,8 százalékot kapott a városban.

 

Nyitókép: szavazók a 11-es szavazókörben 2019. május 26-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI