Szegeden kap szobrot Teleki Pál

A Lengyel Köztársaság Szegedi Konzulátusa és a Szeged-Csanádi Egyházmegye október 20-án, kedden Teleki Pál Közép-Európája címmel szervez konferenciát a Szegedi Dóm Látogatóközpontban. Ennek keretein belül a Szent Rókus templom előtt avatnak szobrot a korábbi miniszterelnöknek.

Az emléknaphoz kapcsolódóan október 21-én, szerdán 16 órakor a templom előtti kis téren (Kossuth Lajos sugárút 40.) katonai tiszteletadás mellett leplezik le a néhai gróf Teleki szobrát.

Az ünnepi műsort és a koszorúzást követően Lidia Książkiewicz orgonakoncertjét hallgathatja a közönség a Székesegyházban, majd a lengyel és magyar nemzetért mutat be szentmisét Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök.

Az emléknap programja:
10.00 Teleki Pál Közép-Európája (konferencia)
15.00 A függetlenség szentje (könyvbemutató)
16.30 Kerekasztal-beszélgetés Teleki Pálról

Széki gróf Teleki Pál János Ede Budapesten született 1879. november 1-én. Volt földrajztudós, tanár, politikus, többszörösen megválasztott országgyűlési képviselő, majd előbb a Magyar Királyság külügyminisztere 1920-ban (a Simonyi-Semadam-kormányban), és az ország miniszterelnöke 1920-tól 1921-es lemondásáig, ezt követően 1938 és 1939 között vallás- és közoktatásügyi miniszter (az Imrédy-kormányban), majd az 1939-es választásokat követően az ország megválasztott miniszterelnöke 1941-es öngyilkosságáig. A Magyar Tudományos Akadémia tagja, továbbá a SZEFHE rabonbánja és a Magyar Cserkészszövetség tiszteletbeli főcserkésze. Teleki külügyminiszterként ott volt, amikor Trianonban aláírták a békeszerződést bő száz évvel ezelőtt.

Teleki Pál érkezik Horthy István esküvőjére a budapesti Szilágyi Dezső téri templomhoz 1940-ben. Fotó: Vass Károly / Fortepan