Szegeden járt Dúró Dóra, nem mindenki fogadta szívesen

Dúró Dóra a Mi Hazánk Ifjaival közösen tartott ma szimpatizáns találkozót a Dugonics téren. Míg a Mi Hazánk standja melletti sörpadon vitatták az ország ügyeit, a párt szimpatizánsai és az ellentüntetők némileg egymásnak feszültek. Nyugi, atrocitás nem történt. Az eseményen jelen volt Vékony Csongor, a Mi Hazánk Ifjai elnöke és Binder Csaba alelnök is. Az esemény lényege az volt, hogy minden érdeklődő elmondhassa a gondjait, és hogy kiderüljön, mi a Mi Hazánk álláspontja a felmerült ügyekkel kapcsolatban.

Fotó: Balogh Gergő / Szegeder

A sörpadoktól távolabb viszont már egy kicsit élesebbnek látszott a helyzet. Hosszan néztek farkasszemet a szimpatizánsok és az ellentüntetők, majd végül – a hangerőből ítélve – a tiltakozók törtek meg először, és kezdetét vette az adok-kapok szócsata a két térfél között. A fiatalokból álló csoport, mely a jelenlévőknek kb. a 60 százalékát tette ki, először bekiabálásokkal, majd zenével szállt harcba, közelebb menve kisebb viták is kialakultak. Eközben Dúró Dóra az asztalnál a beszélgetés közben trianonos zászlókat is dedikált.

Fotó: Balogh Gergő / Szegeder
Fotó: Balogh Gergő / Szegeder

Később a rendőrség is megérkezett és igazoltatta a szivárványos zászlós fiatalokat, akik ezt követően a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség épülete elől elállva, az Aradi tér irányában folytatták tovább a tiltakozást. Itt már egészen fesztiválos hangulatot vett a történet, csoportképeken örökítették meg a lázadást.

Fotó: Balogh Gergő / Szegeder

Nem a fesztivál-feeling miatt, de később már tényleg érdekesebb volt, ami itt folyik, mint ami az asztaloknál, ugyanis a szócsata itt sem maradt abba. Érdekes volt látni, hogy miután mindenki átrágta magát a melegek témájával kapcsolatos közhelyein, az érvalapú vitának is helye lett: szivárványos zászlós kislányok és nagy kopasz emberek érveltek álláspontjuk mellett, kisebb-nagyobb sikerrel és változatos hangsúllyal.

Fotó: Balogh Gergő / Szegeder
Fotó: Balogh Gergő / Szegeder

A Dugonics téri csatát szerintem döntetlenre hozták a felek, majd a Mi Hazánk a standját összepakolva a román főkonzulátus épülete felé vette az irányt, hogy fejfákkal a kézben gyerekpezsgőt bontson. Mint kiderült, a találkozót összekötötték egy az Úzvölgyével kapcsolatos demonstrációval is. Ennek apropója az volt, hogy a román bíróságon a napokban 1700-as illetve 1800-as birtoklevelekkel bizonyította a magyarlakta Csíkszentmárton, hogy az Úzvölgye több száz éve hozzátartozik, így Erdély része.

Fotó: Balogh Gergő / Szegeder
Fotó: Balogh Gergő / Szegeder