Szegeden is ingyenesen bejárható a történelmi Magyarország a hétvégén

Csongrád-Csanád megyei helyszínek is csatlakoztak a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat ingyenes programjaihoz 2020. szeptember 19-20. között – közölte a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal.

Az Európai Tanács kezdeményezésre 30 éve indult Európai Örökség Napok keretében rendezett rendezvénysorozat mára több, mint 50 országában nyújt ingyenes programokat, bemutatva a helyi kulturális, régészeti és természeti értékeket. Az európai, a nemzeti és a helyi kulturális identitást egyaránt erősítő esemény részeként a helyi közösségek a saját múltjukból merített történetek alapján hívják fel a figyelmet a tárgyi és szellemi kulturális örökség megőrzésének fontosságára.

Ennek keretében a hétvégén Csongrád-Csanád megyében ingyenes látogatható lesz a történelmi Magyarország építészeti emlékeit bemutató Ezer év parkja Mórahalmon és a Szegedi Dóm Látogatóközpont. Az érdeklődők megismerhetik „Üvegpalota”, a Napsugaras- és az Algyői Tájház titkait, vagy éppen a Tornyai János Múzeumnak és az Alföldi Galériának helyt adó épületek rejtett szépségeit is. A programokról további információ, valamint a regisztráció az esemény honlapján.

A Kulturális Örökség Napjai keretében meghirdetett összes beltéri programon a szájat és orrot eltakaró maszk használata kötelező. A szervezők azt kérik, hogy a látogatók tartsák be a legalább 1,5 méteres távolságot, illetve, hogy tájékozódjanak a szervezők által előírt helyi járványügyi előírásokról, és tartsák be azokat. Akinek bármilyen COVID-19 fertőzésre jellemző tünete van, igazoltan pozitív, vagy kontaktszemélynek minősül, semmiképp se vegyen részt a programokon. A helyi programok szervezői a szükséges óvintézkedésekről, fertőtlenítésről gondoskodnak.