Szegeden a legrosszabb a levegő egész Közép-Európában

 • Egész Közép-Európában Szeged városának van a legrosszabb a levegőminőség-indexe hétfőn este.
 • A szmogriadót is okozó levegőminőség a városban rendkívül magas szállópor miatt van, azt több tevékenység és jelenség okozza.
 • A helyzet normalizálódása már a napokban várható.

Szegeden pénteken délután érkezett a hír, hogy a vezetés elrendelte a szmogriadó tájékoztató fokozatát. Az erről kiadott közleményben azt kérik, az emberek ne használjanak személyautót, mellőzzék a fa, a szén és a műanyagok égetését, és kerüljék a porolással járó tevékenységeket. Tilos továbbá ilyenkor avart égetni, de a napokban külön tűzgyújtási tilalmat is elrendeltek Csongrád és Bács-Kiskun megyére.

 

Mi a baj a porral?

 

Azt tehát tudjuk, hogy szmogriadó van, azt is, hogy nem nagyon kellene kocsival járni, és hasonlók, de mégis miért baj, hogy port lélegzünk be? Hiszen máskor is ezt csináljuk, például takarítás közben, és amúgy is, ez csak por, nem?

Nos, az a helyzet, hogy a porrészecskék toxikus anyagokat (például fémeket, karcinogént, és mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.  Ezért ilyenkor különösen veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők (asztmások, tüdőbetegek), szívbetegek, azok a személyek, akik gyakran végeznek fizikai munkát szabadban, valamint az idősek és a gyermekek.

A porrészecskék emellett ingerlik, esetleg sértik is a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Egyszóval rossz.

A Qubit az Időképre és a Levegő Munkacsoportra hivatkozva egyébként azt javasolja a szmogban élőknek, hogy ilyenkor

 • igyanak többet, mint szoktak,
 • egyenek több zöldséget, gyümölcsöt, C-vitamint,
 • kerüljék az autóhasználatot, különösen a szállópor-szennyezés bajnokainak tekinthető elavult dízelautókét,
 • mellőzzék a szilárd tüzelőanyaggal való fűtést,
 • a szellőztetést pedig a kora délutáni órákra időzítsék.

 

Kormoljon?

 

Az sem világos mindig, hogy honnan jön a por maga. Alapvetően azt gondoljuk, csak az autósok a ludasok, hiszen ha valaki szmogról beszél, máris elénk tárul a kép egy bedugult útról, de jóval több dologról van itt szó.

Az ősz több szempontból is a szmog melegágya. Ennek egyik oka, hogy ekkorra van időzítve a mezőgazdasági betakarítások legnagyobb része, illetve a trágyát is mostanában forgatják be. A városok körül jellemző, hogy hajnalban kirajzanak a traktorok, teherautók és kombájnok, majd napnyugtáig vagy még tovább járják a földeket, ami rengeteg porral jár. Ez átszáll a városokba, ahol viszont a kevés zöldfelület miatt nincs, ami megfogja és könnyedén száll a levegőben.

Fotó: Varga György / MTI

Plusz a városban is sok a mozgás, főleg a közlekedésből adódóan, ami szintén felveri a porszemcséket. Ez Szegeden még inkább jellemző, hiszen itt nem túl jellemző, hogy erdőségek lennének a város szélén, Csongrád megyét, sőt, az egész Alföldet uralja a mezőgazdaság.

Ezért rendkívül fontos, hogy megépüljön a város körüli véderdő,

melyet már több polgármesterjelölt ígért meg az elmúlt két évtizedben, legutóbb most Botka László is.

A másik ok, ami 2019-re biztosan igaz, de általában kevésbé, az a csapadékszegény ősz. Ha ugyanis esik az eső, az az utcákon, tetőkön, tehát a városban mindenhol felgyülemlett pormennyiséget egyszerűen lemosná a csatornába, onnan pedig az egyenesen folyna bele a Tiszába. Ez azonban nem történt meg már egy jó ideje, ahogyan a másik időjárás részéről érkező segítség, a szél is elmaradt. A szeles idő mondhatni kifújja a városból a port.

Szintén szezonális jelenség, hogy októberben kezdődik általában az igazi fűtésszezon is. Ilyenkor nemcsak az autók döntik a mérgező anyagokat kipufogójukon keresztül, de a házak kéményeiből is ez jön. És bár a meleg levegő hatására ez felfelé távozik, szél nélkül nem minden esetben hagyja el a várost, képes visszaszállni arra.

 

A szmog városa

 

Ezekben a percekben is Szegeden a legmagasabb a szállópor-koncentráció egész Magyarországon, sőt, egész Közép-Európában. Az unió területén is csak elvétve találni olyan települést, ahol rosszabb lenne a helyzet.

Ezeket az adatokat bárki megtekintheti valósidejű nemzetközi szmogtérképeken. Valami ilyesmit fog látni:

Kékkel jelölve Szeged. Fotó: aqicn.org

A legszennyezes.hu adatai sem adnak okot megnyugvásra. Bár itt az szerepel, hogy Pécsen és Egerben egészségtelenebb a levegő, azért még nem mondhatjuk, hogy jó ötlet mélyeket szippantani a Belvárosban. Itt a legkritikusabb szennyezőanyag feltüntetése mellett láthatjuk azt, hogy egy adott településen a szennyezés hányszorosa az egészségügyi határértéknek. Az ország legnagyobb városaiban a következő a helyzet (100% a normál érték, 200% már az eü határérték kétszerese):

 • Budapest: 32%
 • Debrecen: 42%
 • Szeged: 146%
 • Miskolc: 122%
 • Pécs: 175%
 • Győr: 34%.

Ha jobban beletúrunk az adatsorokba, kiderül az is, hogy Szegeden a nitrogén-dioxid, a nitrogén-oxidok és az ózon mértéke is elfogadható, a kén-dioxid mértéke tűrhető, egyedül a szálló por (azon belül is a PM10) miatt egészségtelen az index. A szegedi levegőre most a legjellemzőbb, hogy belélegzésével

hosszú távon jelentős, káros egészséghatások jelentkezhetnek, az érzékenyebb csoportoknál már rövid távon tünetek mutatkozhatnak.

Javulás a levegő minőségében elméletileg már kedden várható, hiszen ekkor érkezik egy hidegfront valamennyi széllel és esővel, de az igazán jó minőségű, egészségesnek nevezhető levegőre még évtizedeket kell várni.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder