Szeged öt városrészében teszik biztonságosabbá a kerékpározást

Szeged öt városrészében teszik könnyebbé, biztonságosabbá a kerékpározást a most induló fejlesztések – írja közleményében az önkormányzat. A projektben ezenkívül átépítenek egy forgalmas csomópontot, és több helyen előnyben részesül majd a közösségi közlekedés.

Elkezdődött a Fenntartható városi közlekedésfejlesztés Szegeden – II. ütem elnevezésű projekt megvalósítása. Baktó és Új-Petőfitelep között, az Algyői út–Ladvánszky utca–Baktói utca–Diadal utca forgalmas találkozásánál egy korszerű csomópontot építenek ki, ahol jelzőlámpák segítik a közlekedést. A főúton kerékpárral és gyalog is biztonságosan lehet majd átkelni, az Algyői útról a Ladvánszky utcába balra kanyarodó helyi járatú autóbuszok pedig előnyben részesülnek. Fontos változás lesz az is, hogy a Baktói utca közvetlenül az Algyői útba torkollik majd, szemben a Diadal utcával. Baktón az Alkotmány utcát 6 méterre kiszélesítik az autóbusz- és kerékpáros közlekedés biztonságosabbá tétele érdekében, a Ladvánszky és a Kokárda utca közötti szakaszán pedig a teljes útfelületet felújítják.

Új-Petőfitelepen az Acél utca kap új burkolatot az Algyői út és a szervizút közötti szakaszon. Ezenkívül a két városrész több utcájában az úttestre festett piktogramokkal kerékpáros nyomot jelölnek ki, összesen mintegy 2900 méter hosszon. Baktó és Új-Petőfitelep fejlesztésére 165 millió forint európai uniós támogatást és 126 millió forint saját forrást fordít az önkormányzat.

Újszegeden is elkezdődött a projekt megvalósítása. Itt kerékpárutat építenek a Székely soron a liget melletti járdán a Belvárosi híd felé közlekedőknek. A másik irányba kerékpáros nyomot jelölnek ki a Székely soron. További tizenkét utcában lesznek még ilyen nyomok. A Temesvári körúttal párhuzamos kétirányú kerékpárutat felújítják. A Temesvári körút Székely sori és Népkert sori csomópontjaiban biztonságos megoldást alakítanak ki az autóbusz-közlekedésre és a biciklisek átvezetésére, ezenkívül felújítanak tíz buszmegállót.

Tarjánban és az Északi városrészben kerékpáros kapcsolatok és nyomok létesítésével biztosítják a Rózsa utca–Retek utca–Lugas utca–Gábor Áron utca útvonal kerékpáros átjárhatóságát. A körtöltésen átvezető útszakaszt – a Lugas utcai trolivégállomástól a Göndör sorig – 7 méterről 8,5 méterre kiszélesítik, hogy az autósok és a kerékpárosok jobban elférjenek, biztonságosabban közlekedhessenek. Átépítik a Retek–Róna–Szamos utcai csomópontot: a Csillag tér felől a kerékpárúton közlekedőket itt az úttestre vezetik; a gyalogosok terelőszigettel védett zebrán kelhetnek át az úton a Retek utcában; a Csillag tér felé tartó buszok megállóját hátrébb helyezik; a Róna utca burkolatát pedig 37 méter hosszon kiszélesítik 6 méterre, és itt is lesz gyalogos-átkelőhely.

A Szamos utcában is kijelölnek kerékpáros nyomot. Megújul a Csillag téri körforgalom útburkolata. A közösségi közlekedés előnyben részesítése érdekében buszsávot alakítanak ki a Budapesti körút 10. szám alatti épülettől a Csillag térig, illetve balra kanyarodó és befogadó sáv létesül a Szilléri sugárúton a Retek utcai csomópontban. A fejlesztések során megújul hat buszmegálló, valamint Tempo 30-as övezeteket jelölnek ki. A Kis Tisza és a Tápai utca között, a Bertalan híd tövében pedig kerékpárút épül.

A projekt megvalósítására 1,43 milliárd forint európai uniós támogatást használ fel a szegedi önkormányzat, saját forrásból pedig 226 millió forintot költ az öt városrészben zajló fejlesztésekre. A kivitelezést a közbeszerzési eljárásban nyertes cégek végzik: Baktón és Új-Petőfitelepen a Dél-Konstruktív Kft., Újszegeden, Tarjánban és az Északi városrészben a Délút Építő és Bányászati Kft.

Az elmúlt két évben is jelentősen javultak a kerékpáros közlekedés feltételei Szegeden. Közös busz-kerékpársáv létesült a Tisza Lajos körúton a Felső Tisza-part és a rakpart találkozásánál, valamint a körút Petőfi Sándor és Boldogasszony sugárút közötti szakaszán. Több mint két kilométer hosszú kerékpárút épült a Tarján szélétől a Bástya sorig. A felújított Kollégiumi út mindkét szélén zárt kerékpársávot alakítottak ki. Az 5-ös főút mellett több mint 600 méter hosszon kerékpárút épült a logisztikai központhoz, a Back Bernát utcában pedig több mint egy kilométeres szakaszon kerékpáros nyomot jelöltek ki, továbbá kiépült a Szélső sortól a körtöltésen át a Murányi utcáig vezető gyalog- és kerékpárút.

, ENT_QUOTES)?>" title_text="" order_type="social" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="2" ]