Szeged marad a „Legbringásabb magyar város”? – ma indul az őszi Bringázz a munkába! kampány

Hétfőn kezdődik a Bringázz a munkába! kampány őszi megmozdulása. A májusi fordulót a vidéki nagyvárosok közül Szeged nyerte, a kérdés csak az, vajon ősszel is megmarad-e ez az előkelő hely?

A Bringázz a munkába! májusi kampánya során összesen 483 944 kilométert bicikliztek az emberek, ami annak felel meg, mintha 214-szer körbetekerték volna az országot. Persze ezalatt a kalóriák is égtek, összesen 8 millió 642 ezer esett áldozatául a kilómétereknek, ami több, mint 28 ezer mekis sajtburgerrel ér fel. A károsanyag kibocsátásra is rá járt a rúd ezidőtájt, közel 77 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid került a légkörbe.

Hirdetés

A májusi fordulóban Szeged lett a legbringásabb város a vidéki nagyvárosok közül. A Tisza-parton 13 ezer 662 kilométert tekertek le a résztvevők, ami közel kétszer annyi, mint amennyit a versenyben második Székesfehérvár teljesített. Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármeser a szeged.hu-nak elmondta,

“Az elmúlt évek kerékpáros fejlesztéseinek köszönhetően 5-ről 20 százalékra nőtt a kerékpáros forgalom aránya a városban. Ma már minden ötödik szegedi rendszeresen kerékpárral jár munkába vagy iskolába.”

Az őszi forduló szeptember 9-én, hétfőn indul és szeptember 22-én, vasárnap este ér véget. A részvételhez a Bike Citizens applikációt kell használni, mely az eddigi versenyek lebonyolításában is nagy segítséget nyújtott. Az eddigi versenyeken használt regisztráció nem vész el, de akik csak most csatlakoznak, azoknak persze regisztrálniuk kell az új kampányfelületen. Akik részt vettek a májusi kampányban, azok automatikusan bekerülnek a szeptemberibe is.

Szeged biciklis hőtérképe. Forrás: Magyar Kerékpárosklub

Ezt  az appot más szempontok miatt is érdemes letölteni. A benne tárolt adatok nagy segítséget nyújthatnak Szeged kerékpárút hálózatának további bővítéseire nézve. A Bringázz a munkába! oldal az alkalmazás használatát is igyekszik megkönnyíteni. Itt bővebb információkat talál a felhasználó a különböző telefontípusok optimális beállításairól, illetve a játékszabályokról is.

De nem csak a bringázás élménye és az egészség reménye az, ami miatt érdemes beszállni a versenybe. A két és fél millió forint összdíjazású nyereményjátékon márkás kerékpárok, izgalmas kalandprogramok, városnéző séták, belépők, kerékpáros kiegészítők és más ajándékok is gazdára találnak majd.

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder