Elmagyarázzuk, mire költi Szeged 2019-ben a pénzét

Csütörtökön 16 órakor tartotta Botka László polgármester a mindenki számára nyílt előadását, melyben a szegediek elé tárta a város 2019-es költségvetésének részleteit.

Ahogyan a Szegeder már tegnap megírta, Szeged idén összesen 90 milliárd forintból gazdálkodhat. Ebből az összegből finanszírozza a város a közösségi közlekedést, a szociális segélyeket, de a fejlesztéseket és a beruházásokat is innen gazdálkodják ki.

 

Most – főként infografikák segítségével – bemutatjuk, pontosan miről is szólt a polgármester több, mint egy órás városházi beszéde. Botka László már rögtön az elején leszögezte, hogy „Építkezéshiánya ebben a városban 2019-ben senkinek nem lesz.”, és a terveket látva, ez valóban igaz.

 

 

A költségvetés megoszlása

1

A város központi költségvetéséből 30,9 milliárd forint megy idén Szeged fenntartására, azaz működési kiadásokra, 60 milliárd forintot azonban fejlesztésekre, építkezésekre és mindenféle beruházásokra fordít az önkormányzat.

 

 

Mennyi pénzt kapnak az önkormányzati tulajdonú cégek?

Millió forintban

szegedi cégek ennyit kapnak

Szokás szerint idén is a legnagyobb összeget, több mint 2 milliárd forintot az SZKT veszi ki a kasszából, ennek jelentős része elmegy az elektromos közlekedés üzemeltetésére. Bár az infografikán nem jelöltük – mivel nem önkormányzati vállalat – de a DAKK-nak is ad az önkormányzat 1,3 milliárd forintot idén, melyből a helyijáratos buszközlekedést finanszírozza az állami közlekedési társaság.

Érdemes még tudni, hogy a jegybevételek mindössze nagyjából az egyharmadát teszik ki a közösségi közlekedés költségvetésének a városban, a többit mind a város állja.

 

 

Adóbevételek 2002-től kezdve.

Millió forintban. A 2019-es adat csupán becslés.

adóbevételek

 

 

Az iparűzési- és az idegenforgalmi adók változása az elmúlt két évben

Millió forintban

iparűzési adó millió ft

 

 

Az 5 legnagyobb iparűzési adót befizető vállalat Szegeden

Tevékenységi kör szerint elosztva

5 legnagyobb cég

A legtöbb pénzt a kasszába ez az 5 cég teszi be, ami már azért is meglepő, mert egyikőjük sem a legnagyobb foglalkoztató. (Az ugyanis a Szegedi Tudományegyetem 8770 fővel.)

 

 

Vendégéjszakák száma Szegeden az elmúlt 10 évben

Az adott év januárja és novembere között

vendégéjek

Szegeden drasztikusan, mintegy 120%-kal növekedett a vendégéjszakák száma az elmúlt évtizedben. A változás nem csak a nyers adatokban mutatkozik meg, hanem abban is, hogy míg tíz évvel ezelőtt nagy szó volt, ha Szeged bekerült Magyarország 10 turisztikailag legnépszerűbb települése közé, addig 2018-ban már a top 5-ben szerepelt a város.

 

 

Munkanélküliek száma Magyarország 5 legnagyobb vidéki városában

Abszolút érték, nem a népességhez viszonyított adat.

munkakeresők

Az is meglepő adat, hogy az öt legnagyobb vidéki városból Szegeden van a második legkevesebb munkanélküli úgy, hogy a legkedvezőbb számadatot hozó Kecskeméten 31%-kal kevesebb ember él. A szegedi adat azonban nem is várható, hogy nagyon elmozduljon, míg Debrecenben akár több, mint ezer embert is felszívhat a BMW hamarosan felépülő üzeme.

 

 

Munkanélküliség aránya Szegeden

munkanélküliség