Szeged egy fillért sem kap, fideszes városok milliárdokat a kormány karácsonykor megjelent támogatásából

Többszáz milliós, egyes esetekben millárdos összegű támogatást ítélt a kormány számos megyei jogú városnak a legfrissebb Magyar Közlönyben. A listával azonban van egy kis bibi: nem kormánypárti városok alig szerepelnek rajta, s ha mégis, akkor sem költhetnek akármire.

A közlöny – ami december 24-én, egyfajta karácsonyi ajándékként jelent meg – több tucat magyar településnek ítél támogatási összeget. Szerepel rajtuk valamennyi megyei jogú város, és számtalan kisebb, akár község méretű is. A Szeged.hu értelmezése szerint ahhoz, hogy valamely város támogatást kapjon, ahhoz lényegében vagy fideszesnek kell lennie, vagy autóipari gyártóközpontnak.

Ilyenek például Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém vagy Zalaegerszeg, mely városok mind 1 milliárd 380 millió forint támogatást kapnak. A támogatási célként pedig önkormányzati feladatok ellátása van megadva, azaz lényegében szabadon felhasználható a pénz.

Ellenzéki nagyobb településként mindössze Miskolc és Eger szerepel, de itt nem arra költhetnek, amire szeretnének. Előbbi a miskolctapolcai fürdő fejlesztésére, utóbbi pedig a várra kapott csak.

Nem kapott támogatást tehát sem Budapest, sem Szeged, sem Pécs, holott ez a három város az ország öt legnagyobbja között van, első, harmadik és ötödik helyekkel.

Még olyan kistelepülések, mint Ipolyvece vagy Nemesvita is akár tízmilliós támogatásban részesülnek.

Mindez annak tükrében még érdekesebb, hogy a kormány Orbán Viktor személyében szombaton azt jelentette be, hogy az iparűzési adó felét a vállalkozásoknál hagyják. Ez további óriási kiesést jelent majd garantáltan a szegedi kasszának is, ami így sem áll túl jól. Szeged 2018-ban nagyjából 1 milliárd forintot szedett be iparűzési adó címén, a legnagyobb befizetők a Pick, a Sole-Mizo, a Continental, a Hansa-Kontakt és a MOL.