Tényleg hatalmas árvíz lesz tavasszal Szegeden a rengeteg hó miatt, ami a Kárpátokban esett?

Az utóbbi hetekben többször merült fel a kérdés, hogy miután lényegében az évszázad havazása volt januárban az Alpokban, vajon lesz-e ebből fenyegető árvíz Dunán. Azonban nem csak az Alpokban esett rengeteg hó, hanem a Kárpátokban is, így a Tisza is kérdéses lehet, hogy kiönt-e idén.

A népi bölcsesség szerint ugyanis ha sok hó esik a hegyekben télen, akkor tavasszal nagy áradásokra kell számítani az érintett folyók mellett élőknek? Elönti Szegedet a Tisza, ha rekordmennyiségű hó esik Észak-Románia magasabb tájain? Erre voltunk kíváncsiak, amikor megkerestük az Országos Vízügyi Főigazgatóságot.

 

A szervezettől Siklósi Gabriella válaszolt, szinte perceken belül. Megtudtuk, hogy a Tisza vízgyűjtőjén a hóban tárolt vízkészlet (ami az olvadáskor majd le fog folyni a két folyón) a sokéves maximum közelében van, ez a vízmennyiség azonban nem tudni, hogy egyszerre, vagy szépen lassan fog-e lefolyni a folyón. Bármelyik megtörténhet: lehet, hogy észre sem vesszük majd, de akár „rendkívüli árvizet is okozhat”.

árvíz 1970
Árvíz a Kiskőrössy Halászcsárdánál 1970-ben. Fotó: Szeged régi fotói

„Hogy végül is mi fog történni azon múlik, hogy az olvadás milyen gyorsan történik. Önmagában a gyors hőmérséklet-emelkedés nem elegendő, hanem egyidejű, nagy mennyiségű csapadék is szükséges ahhoz, hogy egy esetleges árvíz kialakulásához kellően gyors legyen az olvadás. Az Alpokban, nagy magasságokban felhalmozott hó készlet ritkán tud gyorsan olvadni, ezért egy esetlegesen kialakuló árhullám kialakulása szempontjából kisebb veszélyt jelent.

Sokkal fontosabb az alacsonyabb, 1500 méter alatti magasságokban felhalmozott hó mennyisége, de kedvező körülmények között – mint például tavaly is – nagy mennyiségben is el tud olvadni lassan, fokozatosan” – áll a levélben.

Jelenleg lényegében lehetetlen megjósolni, hogy mi történik majd, akár az is lehet, hogy tavasszal nem lesz semmi, de nyáron annyi eső lesz, hogy az 1980-ashoz hasonló áradás lesz a Tiszán.

Tehát egyelőre még nem kell csónakkal menni a Tescóba, de ha mégis áradás-veszély alakulna ki, arról időben tájékoztatják a lakosságot, hiszen az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyeli a helyzetet, és naponta készít elemzést.