Szappannal mosok hajat és ecettel öblítem le

Bármilyen furcsán hangzik, én a hajamat szappannal és ecettel mosom meg. Hogy ez miért jó, amikor a sampont és a hajbalzsamot is pontosan erre találták ki? Biztosan sokan tudják, hogy a samponban rengeteg olyan anyag van, ami káros az emberi testre. Itt vannak például a tenzidek, amiknek zsír-, és szennyeződésoldó hatásuk van. Mivel nagyon erős maróanyag, az autómosószerekbe és egyéb ipari zsírldókba is ezeket tesznek, ami nem túl bizalomgerjesztő. Nem csak a koszt marja le, hanem a bőrfelszín teljes védekezőrendszerét is. Sok samponban található szilikon is, ami rárakódik a hajra, így az nem tud lélegezni. Az emulgeáló szerek is károsíthatják a fejbőrt, és még lehetne sorolni, de inkább arról írnék, miért jó a szappan és az ecet.

Először is nem károsítják sem a hajat, sem a bőrt. Igaz, ezt elvileg a biosamponok is tudják, viszont (és ez még egy előny) azok drágák, szemben a sima szappannal és ecettel. Egy másik fontos szempont, hogy a környezetet is kíméli, azt sem árt ugyanis figyelembe venni, hogy amit kidobunk és amit leengedünk a lefolyón, azok végeredményben hová kerülnek. A samponok és hajbalzsamok tele vannak olyan szerekkel, amik nem csak a mi testünknek nem tesznek jót, hanem a környezetünkben élő más élőlényeknek sem. Márpedig ami a lefolyón lemegy, az visszajut a környezetbe. Szemetet is kevesebbet termelek, hiszen nem veszem meg a műanyagflakonokat, amiket régebben 3-4 havonta kellett vásárolnom. Olyan szappant veszek, amin csak egy vékony papírcsomagolás található, a szappan pedig szintén kitart 3-4 hónapig, ráadásul nem csak hajmosásra, hanem fürdésre is alkalmas, így tusfürdőt sem kell vennem. Az ecet már más tészta, az sajnos szintén műanyagba van csomagolva, de legalább vékonyabb flakonba, mint a kondicionálók.

Használatuk egyszerű: miután bevizezem a hajamat, megfogom a szappant és a hajamhoz dörzsölöm. Ha már jó szappanos, ugyanúgy mosom meg, mint a samponnal. Ha megmostam, lemosom vízzel. Ha valaki próbált már ilyet, az tudja, hogy ilyenkor egyáltalán nincs jó tapintása a hajnak, nem selymes és egy kicsit össze is áll tőle. Erre a problémára kell az ecet: nem kell sok belőle, egy kicsit öntök a hajamra, úgy, hogy mindenhova jusson, jó alaposan lemosom és olyan lesz, mintha samponnal és kondicionálóval mostam volna.

Biztosan megfogalmazódott valakiben, hogy nem vagyok-e büdös? Vagy ecetszagú? Egyik sem. Fürdés közben a szappan is eltünteti a hajról és a bőrről a szennyeződéseket és izzadságot. Az ecetnek van azért egy kis szaga, de néhány órán belül elpárolog. Ha pedig vízzel hígítva öntöm a hajamra, akkor közvetlen a hajmosás után sem érződik annyira. De ha valakit mégis nagyon zavar az ecetszag, annak tudom ajánlani a citromlevet, amivel szintén ugyanazt a hatást éri el, mint az ecettel. Egy fél citrom elég egy mosáshoz, ezzel a módszerrel még kevesebb szemetet lehet termelni. Én azért mosom inkább ecettel, mert azt takarításra is használom, ezért az amúgy is van itthon, de erősen gondolkozom, hogy át fogok állni a citromra.

 

Nyitókép: illusztráció. Fotó: Annie Spratt / Unsplash