Száműzik a műanyag poharakat a Szegedi Borfesztiválról és a Bor Térről

Száműzi a két nagy boros rendezvényéről, a Szegedi Borfesztiválról és a Bor Térről az egyszer használatos műanyag poharakat a fenntarthatóság jegyében – így döntött a szervező cég, írja a Szeged.hu. Mostantól csak üvegpohárban ihatjuk a nedűt, nem ők az első szegedi cég, amely környezettudatos megoldásokra vált.

A nemrég zárult jubileumi 25. Szegedi Borfesztiválon még a rengeteg finom nemes ital mellett sajnos tucatnyi elhasznált “eldobható” műanyag pohárral is találkozhattunk, amelyek rengeteg hulladékot termeltek, ám ennek most a szervezők döntése értelmében vége. A Szegedi Városkép és Piac Kft. úgy döntött: a most szeptember 18–22-ig tartó Bor Téren és jövőre, a következő, 26. Szegedi Borfesztiválon már nem lehet műanyagpoharat használni, kizárólag üvegből ihatunk majd.

Németh István a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetője a Szeged Televízió Fókuszban című műsorában elmondta, hogy a változtatásról előzetesen felmérték a kiállító borászok véleményét, és a többség a zöldítés mellett volt. Mint mondta:

Hirdetés

„Szeged zöld város, nagyon kell ügyelnünk arra, hogy minél kisebb módon terheljük a környezetünket, ki akarjuk tiltani a műanyagot a fesztiváljainkról.”

Hozzátette azt is, szerinte ez a kulturált borfogyasztást is erősíti. Nem ez az első szegedi rendezvény, amely hasonló fenntarthatósági lépést tett, korábban a szintén önkormányzati cég által szervezett Szegedi Ifjúsági Napok vezette be, igaz nem kizárólagosan a visszaváltható re:poharakat, majd nemrégiben hasonlókat hozott be az egyik közkedvelt egyetemi söröző, a Nyugi Kert is.

Csak az üvegpohár marad (Fotó: Morvai Tímea / Instagram)

Nem öncélú mindez: míg tavaly 30 tonna, idén 33 tonna szemetet gyűjtöttek össze a bormustra során. A portál azt is megemlíti, alapból kedveljük az üveget: az idei borfesztiválon mintegy 26 ezer darab üvegpohár fogyott el. (Mondjuk a szép Szeged300-as pohárból érdemes is volt elrakni egyet otthonra.)

(Szeged.hu)