Szabó Gábor vezetheti az ELI-t januártól

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Szegedi Tudományegyetemen zajló 4. Lézeres Transzmutációs Konferencián újságírói kérdésre jelentette be, hogy januártól Szabó Gábor lehet az ELI új vezetője.

A jelenlegi vezető, Jakab László megbízatása december végén lejár, így csak a tulajdonosok döntésétől függ, hogy jövő évtől szakmai vezetője lesz-e a lézerközpontnak. A miniszter azt mondta, fenntartóként a kormány támogatja a javaslatot, hogy Szabó Gábor szegedi lézerfizikus, akadémikus, az SZTE prorektora legyen a szegedi lézerközpont, az ELI-ALPS új vezetője.

Szabó Gábor 2000 és 2002 között az első Orbán kormány kutatási-fejlesztési helyettes államtitkára volt. 2004-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, 2010-ben a rendes tagja. A professzor 2010 és 2018 között rektorként vezette a Szegedi Tudományegyetemet, kimagasló érdemei közé tartozik a lézerközpont megépülése. Kutatási területe többek között a lézerfizikai vizsgálatok, festéklézerek elméleti modellezése, pikoszekundumos impulzusok előállítása. Szabó Gábor 2018-ban díszpolgári címet kapott a várostól.

Allen Weeks, a kutatóközpont munkájának összehangolásáért felelős ELI Delivery Consortium vezérigazgatója is támogatja Szabó Gábor kinevezését. Mint mondta, a lézerfizikus egészen a kezdetétől részt vett a központ koncepciójának kidolgozásában, majd létrehozásában.

 

Nyitókép: Rosta Tibor / MTI