Szabó Bálint szerint ki lehetne írni a Szegedi Törvényszék épületére, hogy „Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel”

Szabó Bálint jogász, független önkormányzati képviselő és a Szeviép-károsultak védője tartott ma sajtótájékoztatót a Szegedi Törvényszék bejárata előtt. Szabó a Szegedi Törvényszékkel és a Szeviép-perrel kapcsolatos három pontos fellépését ismertette a sajtó munkatársaival.

„Ha Dante Isteni színjátékában a pokol kapujára ki lehetett írni, akkor azt gondolom, hogy ide, a mögötten álló épületre is ki lehet írni, hogy „Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel” – így kezdte mai sajtótájékoztatóját Szabó Bálint a Szegedi Törvényszék bejárata előtt, majd emlékeztetett, hatvan nappal vagyunk a Szeviép-ügy másodfokon meghozott ítélete, illetve az után, hogy az Országos Bírósági Hivatal vizsgálódni kezdett a Pesti Srácok cikksorozata nyomán a Szegedi Törvényszéket érintő összeférhetetlenségi és elfogultsági aggályok kapcsán. Szabó röviden ismertette azokat az ügyeket, melyekben a közelmúltban felmerült a bírói összeférhetetlenség kérdése, majd vázolta mely három irányba kíván lépni ezekkel kapcsolatban.

A jogász elmondta, a Szeviép-károsultak képviseletét ellátva arra kéri a törvényszéket, hogy Dr. Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke azonnali hatállyal távozzon elnöki székéből a büntetőkollégium-vezető helyettesével Nagy Andreával és Lakatos Péterrel együtt, valamint  csatlakozzanak hozzájuk a Szeviép-ügyben elfogultságukról és összeférhetetlenségükről tanúbizonyságot tevő bírák, Kovalcsik Éva és Nóvé Ágnes is, nem megvárva az OBH vizsgálat eredményét, illetve a Szabóék által megtett bűntetőfeljelentés nyomán induló nyomozás eredményét.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A jogász ugyanis hivatali bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt feljelentést tett a legfőbb ügyésznél ismeretlen tettes ellen, bírósági vezetőkről, tisztségviselőkről és bírókról feltételezik azt, hogy hivatali helyzetükkel visszaéltek, kárt okozva ezzel több per szereplőinek is. A feljelentés megtétele mellett pertársaság is alakult a Szeviép-károsultak részéről, ide minden olyan áldozatot várnak, aki úgy gondolja, hogy valamilyen módon kár érte a törvényszék részéről. Szabó hozzátette, ha nem szereznek érvényt követelésüknek, az elkövetkezendő hetekben társadalmi mozgalom keretében tüntetéseken kívánnak hangot adni akaratuknak.

A jogász azt is elmondta, a mai napon Orbán Viktorhoz és a kormány három felelős miniszteréhez, Varga Mihály pénzügyminiszterhez, Varga Judit igazságügyminiszterhez és Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez fordultak azt kérve, hogy az elkezdett Szeviép-kártalanítási programot, melyen keresztül eddig 150 károsult mintegy 2,5 milliárd forint értékben lett kártalanítva, soron kívül folytassák.

A tavaszi parlamenti ülésszak előtt arra is kérte az országgyűlést és a Fideszt, hogy a Szegedi Törvényszéki ügyek kapcsán a tavaszi ülésszakban a bírósági törvényekhez nyúljon hozzá, és a tapasztalatok alapján szigorítsa az eljáró bírók, bírósági vezetők elfogultságára vonatkozó szabályokat oly módon, hogy az eljáró bírók és bírósági vezetők személyes felelőssége is a vonatkozó törvénybe legyen iktatva.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Szabó a Szegedi Járásbíróság honlapján pénteken megjelent közleményekkel kapcsolatban, melyek a Pesti Srácok több állítását is megcáfolni hivatottak, újságírói kérdésre elmondta, véleménye szerint a törvényszék már nem csupán elfogultsági és összeférhetetlenségi ügyekben sért folyamatosan szabályokat, hanem képes a saját közleményeit is meghamisítani, ugyanis a két közlemény közül az egyiket, melyben valótlan információk voltak, maga a törvényszék írta át.

Szabó szintén újságírói kérdésre reagált a SzegedMA Dr. Kertész Józseffel, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnökével készített interjújára, melyben Kertész elmondta, szerinte nem aggályos, ha családi összefonódások vannak ügyvédek és bírók között, mivel egy jogi képviselő nem jár el olyan ügyben, amelyben a bíró felesége, vagy élettársa érintett és fordítva.

Szabó ezzel kapcsolatban elmondta, „Botka László pont azt a Kertész Józsefet bízta meg 2014-ben az önkormányzat cégeinek átvilágításával, aki most a Szeviép-ügyben markánsan fogalmaz és segítségére siet Botka Lászlónak, a szegedi önkormányzatnak és a szegedi bíróságnak.” Szabó szerint az Ügyvédi Kamara elnökének át kellene adnia a helyét olyan embernek, „aki valóban a szegedi ügyvédi társadalmat szolgálja” – fogalmazott a jogász.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder