Szabó Bálint szerint ellene irányul az önkormányzat SZMSZ-ének módosítása

Ahogy írtuk, múlt hét pénteken megalakult Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése. Az első ülésen több mindenről is szavaztak a képviselők, ilyen volt például a Szervezeti és Működési Szabályzat, amelyet a testület nagy többséggel fogadott el. Szabó Bálint szerint egy lényegi módosítás ellene szól.

Szervezeti és Működési Szabályzat szabályozza az Önkormányzat, benne a Közgyűlés szervezetét és működését, köztük a képviselőik jogait – írja Szabó Facebook bejegyzésében. A képviselő azt kifogásolja, hogy az eddig hatályban lévő SZMSZ lehetőséget adott a frakcióval nem rendelkező képviselőknek is a napirend előtti felszólalásra három percben. Példaként írja, hogy így tudott a pártszövetségek mellett minden közgyűlés elején felszólalni Tóth Péter volt jobbikos és Szentistványi István volt Lmp-s, majd független képviselő az előző ciklusban.

Ezzel szemben a most pénteken, az első közgyűlés első napirendjének elfogadásával, Botka László előterjesztésére, a jelenlegi városvezetést támogató frakciók és a Fidesz képviselőinek igen szavazatával, a KDNP képviselőinek tartózkodása és Szabó Bálint nem szavazata mellett döntés született arról, hogy a korábbi szokásokat és szabályokat felrúgva a frakcióval nem rendelkező képviselők nem kapnak szót napirend előtt. Szabó szerint

 az új SZMSZ-t nyugodtan nevezhetjük LEX SZABÓ BÁLINT-nak.

A képviselő szerint az SZMSZ változtatása arra irányult, hogy ha már a szegediek bizalmából bekerült a Közgyűlésbe, így kitiltani a Városházáról nem lehet, legalább napirend előtt beszélni ne tudjon Botka László kihívója, a független önkormányzati képviselő – írja Szabó.

 

Nyitókép: Mindenki Szegedért Mozgalom / Facebook