Szabó Bálint: Olyan bizonyítékok láttak napvilágot, amik büntetőjogilag is felvetik Nemesi Pál felelősségét

A plakátrongálások kapcsán a Szegedi Rendőrkapitányság épülete előtt tartott ma reggel sajtótájékoztatót Szabó Bálint, a Független Városi Szövetség polgármesterjelöltje.

Szabó elmondta, az elmúlt napok eldurvult kampányeseményei miatt megtette a jogi lépéseket. A városban tapasztalható plakátrongálások miatt ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést rongálás vétsége miatt. A Bűnügyi Osztály elkezdte a nyomozást, az eljárás megindult.

A Mindenki Szegedért Mozgalom nyomravezetői díjjal is próbálta segíteni a nyomozást. Az így szerzett információkból, szemtanúk elbeszéléseiből kiderült, hogy egy fehér terepjáróból szervezték a rongálásokat. „Román és szerb rendszámú járművekből szállt ki 3-3 ember a hidak környékén, és rongálta meg a plakátokat” – mondta a jelölt. A Szilléri sugárúton tetten is érték az elkövetőket, akik egy szerb rendszámú járműbe szálltak be. Szabó elmondta, a térfigyelő kamerák felvételeiben is bíznak.

Forrás: Mindenki Szegedért Mozgalom / Facebook

A jogász arra kérte az elkövetőket, hogy jelentkezzenek önként, nevezzék meg a felbujtókat, megrendelőket, és ebben az esetben visszavonja a feljelentést.

A sajtótájékoztató végén Szabó Bálint elmondta azt is, hogy a Helyi Választási Bizottság előtt még folyamatban van az eljárás a bohócos szórólapok kapcsán a jogsértés megállapítására vonatkozóan, továbbá hozzátette, a választási kampány után az illetékes hatóságokhoz fordulnak Nemesi Pál Szeviép-üggyel való érintettségének kivizsgálása miatt.

Szabó ezzel arra a 24.hu-n megjelent írásra utalt, melyből kiderült, hogy Nemesi Pál és a Szeviépet csődbe vivő Oltványi József a cég bedőlése után is üzletelt. Csődbűntett miatt Oltványit a bíróság első fokon öt év két hónap fogházra ítélte.

A 24.hu információja szerint Nemesi 2011-ben, az Orbán-kormány idején fővállalkozóként megkapta az M43-as autópálya egyik szakaszának építését. A munkára alvállalkozóként az Oktaéder Építőipari Kft.-t szerződtette. Az Oktaéder többszörösen is kapcsolódik a Szeviéphez: a tulajdonos, Oltványi József, a Szeviép egyik vezetője, de maga az Oktaéder is részvényes volt a csődbe ment vállalatban. Nemesi a vele készített interjúnkban elismerte, hogy a csőd után is üzleti kapcsolatban állt a szeviépesekkel, azt viszont tagadta, hogy ez befolyással lett volna a Fidesz kommunikációjára” – áll a 24.hu írásában.

 

Nyitókép: Szabó Bálint a polgármesterjelölti vitán. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder