Szabó Bálint: Nemesi tegye egyértelművé, hogy mit üzletelt a Szeviép vezérekkel

A Szeviép-károsultak megbízásából tartott ma délelőtt sajtótájékoztatót a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara előtt Szabó Bálint jogász, aki többek között egy nyílt levelet is címzett Nemesi Pál felé.

Pár hete derült ki a 24.hu egyik írásából, hogy Nemesi Pál ex függelten polgármesterjelölt, és a Szeviépet csődbe vivő Oltványi József a cég bedőlése után is üzletelt. Csődbűntett miatt Oltványit a bíróság első fokon öt év két hónap fogházra el is ítélte.

A 24.hu azt írta az esetről, hogy „információja szerint Nemesi 2011-ben, az Orbán-kormány idején fővállalkozóként megkapta az M43-as autópálya egyik szakaszának építését. A munkára alvállalkozóként az Oktaéder Építőipari Kft.-t szerződtette. Az Oktaéder többszörösen is kapcsolódik a Szeviéphez: a tulajdonos, Oltványi József, a Szeviép egyik vezetője, de maga az Oktaéder is részvényes volt a csődbe ment vállalatban. Nemesi a vele készített interjúnkban elismerte, hogy a csőd után is üzleti kapcsolatban állt a szeviépesekkel, azt viszont tagadta, hogy ez befolyással lett volna a Fidesz kommunikációjára.”

Az RTL Klub a múlt heti Kormányinfón fel is tette kérdését Gulyás Gergelynek, hogy „Hogyan támogathat Orbán Viktor egy olyan jelöltet Szegeden, aki üzletelt a Szeviéppel, miközben Botka Lászlót épp ezért támadják”.

Gulyás válasza a HVG tudósításában volt olvasható. Eszerint ezzel nincs semmi gond, a kormánypártok szegedi jelöltjének gazdasági tevékenységét soha semmilyen kritika nem érte. Az, hogy valaki alvállalkozóként szerződött a Szeviéppel, annak semmi köze a botrányhoz, hiszen őt semmivel nem támadják. Nemesi Pálnak a Szeviép-ügyben semmmilyen felelőssége nincs.

Szabó Bálint a szegedi Fidesz iroda előtt tartott sajtótájékoztatóján akkor elmondta, a választási kampány után az illetékes hatóságokhoz fordulnak Nemesi Pál Szeviép-üggyel való érintettségének kivizsgálása miatt.

Szabó ma Nemesit, mint az Iparkamara elnökét kereste. Elmondta, Nemesi 11 éven keresztül tisztességgel vezette az Iparkamarát, majd nem önszántából, hanem pártok megkeresésére politikai karrierbe kezdett, ezzel megszűnt kamarai elnök lenni, új feladata összeférhetetlen volt az elnökséggel, hiszen így már nem tudta pártpolitikától mentesen képviselni a vállalkozókat.

A jogász szerint Nemesi keverte a két szerepet. Ezért Szabó most arra kérte, hogy távozzon az Iparkamara éléről, hiszen a két szerep keverésével sérült a kamara függetlensége, és ez csak az ő távozásával orvosolható. Arra is megkérte a szegedi Fidesz volt polgármesterjelöltjét, hogy azon nyilatkozatokban megjelent állításait, miszerint a Szeviép vezérekkel a cég bedőlése után is üzletelt, tisztázza, ha tudja cáfolja. Ha ez nem történik meg, jogi útra tereleik a dolgot.

Tegye egyértelművé, hogy mit üzletelt a Szeviép vezérekkel. 

Szabó elmondása szerint a sajtótájékoztatóra meghívta Nemesi Pált is, de ő nem jelent meg, ezért a jogász személyesen próbálta meg eljuttatni levelét az Iparkamara elnökének. Szabó szerint óriási a felháborodás vállalkozói körökben is, a vállalkozók tüntetéseken is készek részt venni. A felháborodás szerinte a kampány során is kiütközött, miszerint nem volt olyan komolyan vehető vállalkozó, aki kiállt volna Nemesi mellett.

 

Nyitókép: Szabó Bálint sajtótájékoztató tart a Fidesz szegedi irodája előtt 2019. októrber 4-én. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder