Szabó Bálint feljelentette a Dóm felújítását végző céget

Szabó Bálint ma a Dóm előtt tartott online sajtótájékoztatót. Az esemény apropója az volt, hogy a fogadalmi templom felújítását végző cég Szabó szerint napokon belül felszámolásra kerül, így a kisvállalkozók újra futhatnak a pénzük után.

Szabó elmondta, a szorult járványhelyzetben odáig jutottunk, hogy nem csupán az ember halnak meg százasával és ezrek veszítik el munkájukat hanem, mint a tíz évvel ezelőtti gazdasági válságkor, újra feltűntek különböző nagy állami, egyházi vagy éppen önkormányzati beruházásokon szerencselovagok, akiknek a legjobb dolguk, hogy kisvállalkozókat károsítsanak meg, vagy kisvállalkozóktól lopják el munkájuk ellenértékét.

Azért a Dómot választotta helyszínnek, mivel elmondása szerint a Dóm körüli munkák 95 százalékának elvégzését követően a kivitelező, a Kalotherm Építőipari Zrt. levonult az építkezés területéről, maga után hagyott pár gödröt és különböző kupacokat, és több tucat kisemmizett kisvállalkozót.

„Szegeden a Szeviép-ügy ismétli önmagát” – mondta.

Szabó szerint az említett cég ellen legkevesebb tíz végrehajtási eljárás, és egy tucatnyi felszámolási eljárás indult az elmúlt hónapokban. „Úgy sikerült a szegedi Dóm felújítására kiválasztani a kivitelezőt az egyházmegyének, hogy vélhetően nem kellő körültekintéssel jártak el. Olyan céget bíztak meg, ami már a kivitelezés elkezdésekor is nehéz, szorult anyagi helyzetben volt.”

Szabó elmondta, hogy a kivitelezés során jól lehetett látni, hogy adósságok halmozódnak a cég környékén, de mára odáig jutott a dolog, hogy százmillió forint kifizetetlen számlaérték keletkezett. A rekonstrukciós táblán az olvasható, hogy a 2019. április 2.-án megkezdett beruházást 2019. december 27.-én kellett volna befejezni.

Szabó hozzátette, hogy a cégadatbázis szerint a Kalotherm Építőipari Zrt. napokon belül felszámolásra kerül, és fizetésképtelenné válik. Elmondta, hogy a mai napon büntetőfeljelentést tettek különösen nagy értékre elkövetett csalás és sikkasztás miatt, és ha felszámolás alá kerül a cég, akkor csődbűncselekmény gyanújával is megindulnak a szükséges eljárások.

Szabó a mai napon a Szeged-Csanádi Egyházmegye vezetőjéhez, Kiss-Rigó Lászlóhoz fordult azt kérve, hogy az állami szervekkel egyeztetett módon fizessék ki a károsult kisvállalkozókat, majd az eljárások során érvényesítsék követeléseiket az elkövetők irányában.