Szabó Bálint egyszerre perli be a Szeged.hu és a SzegedMa főszerkesztőjét

A Szegedma.hu-t főszerkesztő Kapitány Gergelytől, valamint a Szeged.hu-t főszerkesztő Garai Szakács Lászlótól is 5-5 millió forint sérelemdíj megfizetését várja Szeged független önkormányzati képviselője – írja a Webrádió. Az indoklás szerint mindkét portál valótlanságot állított róla nemrég.

Még szeptember 28-án írta meg a szegedi sajtó, hogy Szabó Bálintot elfogatóparanccsal vették őrizetbe. Az alaphír a Szeged.hu-tól származik, az önkormányzat hírportálja Elfogatóparancsot adott ki a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság Szabó Bálint ellen, akit azonnal lekapcsoltak a rendőrök a városban a közeli parkolóháznál címmel megjelent cikkében azt írta, hogy kétszeres elfogatóparanccsal vették őrizetbe Szabót, aki otthagyott egy bírósági tárgyalást Hódmezővásárhelyen. Ezt a hírt vette át a SzegedMa is Újra bilincsben Szabó Bálint! címmel. Cikküket azóta letörölték (Szabónak van róla screenshotja), majd egy pontosítást jelentettek meg, melyben Szabó és olvasóik elnézését kérik.

Szabó ellen ugyanis nem volt elfogatóparancs, egyszerűen átszállították Békéscsabára egy teljesen másik ügyben (a szegedi villamosakadályozás) való tárgyalás végett. A Szeged.hu téves hírét több országos portál mellett a Szegeder is átvette, mi még aznap este javítottuk a cikket, amint kiderült az igazság. Az önkormányzati képviselő szeptember 30-án közösségi oldalán arról írt, elege van a helyi hírportálok rágalmazásából: „1. Szabó Bálint nem volt bilincsben. 2. Nem vették őrizetbe a rendőrök. 3. Sem egyszeres, sem kétszeres elfogatóparancs nem volt érvényben az önkormányzati képviselő ellen hétfőtől” – magyarázta.

A SzegedMa pontosítása ráadásul hetekkel később, október 20-án jelent csak meg, így Szabó nem áll el a pertől. A Szeged.hu azóta sem igazított helyre, ezért a portált a Garaival szembeni követelésén túl 3 millióra perli. A hírt átvevő négy országos portál ellen is pert indított Szabó, tőlük 1-1 millió forintot vár.

„A helyi sajtó egy része és annak nyomán az országos médiumok közül több is átlépett egy határt még szeptember végén. Egyesek helyreigazították a valótlan állításokat, mások azonban egyelőre nem. Ezekben az esetekben bíróság útján veszünk jogi elégtételt” – írta Szabó csütörtök délutáni Facebook-posztjában.

 

Frissítés (2020. november 9. 12:20): Garai Szakács László jelezte, hogy tőle igazából csak 3 milliót követel Szabó.