Szabó Bálint beperelte az egyetemet

Az önkormányzati választásokat követően röppent fel a hír, hogy az egyetem több Fidesz közeli személyt is állományába kíván venni, de van akinek csak a szerződését hosszabbította meg. Ezt követően tartott akkor sajtótájékoztatót Szabó Bálint képviselő, aki akkor úgy nyilatkozott, „Kubatov Gábor és a Fidesz elfoglalta az egyetemet.”

A képviselő közérdekű adatigényléssel is élt az egyetem felé. Arra volt kíváncsi, miért helyeznek el különböző pártkádereket az egyetemen közpénzből, a tanári fizetések többszöröséért, illetve, hogy lesz-e ennek a tendenciának folytatása. Arra kérte az egyetem vezetését, hogy tegyék egyértelművé, hogy igazak-e ezek a hírek, illetve vannak-e még olyanok, akik politikai alapon kerülnek a Szegedi Tudományegyetem élére. Szabó értesülései ekkor arról szóltak, hogy az egyetem szerződést kíván kötni Nemesi Pál kampánycsapatának tagjaival, a Starlight Médiával, Kisházi Sándorral és Kiss Balázzsal, Tápai Péternek pedig alkancellári szerepet szánnak.

A képviselő két hete azt is megkérdezte a Szegedi Tudományegyetemtől, hogy miért nem nyilvánosak azok a szerződések, melyeknek a saját szabályzatuk szerint is, mivel 200 ezer forint értékhatár felettiek, nyilvánosnak kellene lenniük. Ezekben a Szegedi Tudományegyetem és az UNI-MED Szeged Kft., az Affidea cégcsoport, az IFUA Horváth & Partners Kft., és az Universitas-Szeged Nonprofit Kft. érintettek a képviselő szerint.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

„Azt már hivatalos forrásokból is tudni lehet, hogy Kobza Miklóssal szerződését hosszabbította az egyetem, illetve sajtóhírek vannak arról is, hogy Fekete György, korábbi Fideszes önkormányzati képviselő is pozícióban van az intézmény falain belül. Arról viszont még nem tudni hivatalosan, hogy Kővári Árpád, Kubatov Gábor áltat megbízott Fidesz programigazgató itt van-e elhelyezve, illetve szintén nem tudni, hogy Nemesi Pál cégének, a Ferroép Zrt.-nek milyen szerződései vannak az egyetemmel” – jegyezte meg a képviselő, majd hozzátette, az egyetem dolgozói és egyéb munkatársai arról tájékoztatták, hogy a cég szakemberei gyakori vendégek az intézményben, ha egy izzót kell kicserélni, vagy komolyabb karbantartásokat kell végezni.

Szabó szerint, mivel a Fidesznek nem sikerült az önkormányzati választások után az önkormányzatban kormányzó pozíciókat szereznie, az egyetemen helyez el embereket, akik kifizetőhelyként használják az intézményt.

Szabó a közérdekű adatigénylésére határidőn belül választ nem, csak egy értesítést kapott, mely szerint a kikért adatokért cserébe az intézmény 120 046 forintnyi költséget számol fel. Szabó szerint az egyetem titkolózik, ezért közérdekű adat pert indított a Szegedi Tudományegyetem ellen, hogy a közérdekű és nyilvános szerződések elérhetőek legyenek, kereshető módon kerüljenek fel az egyetem honlapjára a hozzájuk tartozó igazolásokkal együtt.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A mai sajtótájékoztatón az egyetem képviseletében jelen volt Dömötör Máté főigazgató is, aki reagált Szabó állításaira. A főigazgató elmondta, az SZTE mindig a hatályos és érvényes jogszabályok alapján, a felelős gazdálkodás jegyében, a szabályokat betartva jár el a közérdekű adatigénylések ügyében. Dömötör szerint, mivel a Szabó által beadott igénylés az SZTE sok gazdasági partnerére vonatkozik és hosszú évekre nyúlik vissza, az egyetem a jogszabályoknak megfelelően, helyesen állapította meg az adatigénylés teljesítéséért kiszabott költségtérítését, melyet a törvények is lehetővé tesznek, illetve arról a jogszabályoknak megfelelő módon, még a teljesítés előtt tájékoztatták az igénylőt.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder