Sokáig lehet még 400 forint körül az üzemanyagok ára

A MOL bruttó 3 forinttal emelte a 95-ös benzin, és bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán – írja az MTI.

Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 395 forintra, a gázolajé 401 forintra nőtt. Az üzemanyagok ára legutóbb pénteken változott, akkor a benzin ára bruttó 6 forinttal, a gázolajé pedig 4 forinttal nőtt.

Hirdetés
Hirdetés

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

 

A Magyar Nemzetnek szakértők azt nyilatkozták, hogy tartósan is 400 forint körül maradhatnak. Ennek az az oka, hogy a piac nem készült fel a nyersolaj jegyzésárának nagy mértékű növekedésére, miközben a kínálat csökkent, a világpiaci igény azonban nem.

Mindemellett megtorpant az Egyesült Államok palaolajiparának növekedése, fegyveres konfliktus van Líbiában és Iránt is szankciók sújtják. Továbbá a hazai árakra hat az is, hogy bár a dollár stabil, a forint folyamatosan gyengül. Ezekről Pletser Tamás, az Erste bank olaj- és gázipari elemzője beszélt a lapnak.

 

Borítókép: Ethan Cull / Unsplash