Sok közbeszerzés, kevés munkavállaló Nemesi cégénél

Tíz év alatt 23,2 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek Nemesi Pál cégei, de a Fidesz támogatta polgármesterjelölt vállalkozásaiban alig nőtt a munkatársak száma – írja az Átlátszó.

A portál a közbeszerzési adatbázisban nézett utána a Ferroép-csoport két vezető cégének, a FERROÉP Zrt.-nek és a FERROÉP-SZER Épületgépész Kft.-nek, akik az elmúlt 10 év adatai alapján 23,2 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el.

Hirdetés
Hirdetés

Az Átlátszó azt írja, Csongrád megyében 162 olyan cég van, amelynek éves nettó árbevétele eléri 1 milliárd forintot. 2007-2019 között ezek a cégek 989-szer szerepeltek a közbeszerzési adatbázisban, de ebben a számban nem csak a nyertes szerződések, hanem a sokszori módosítások is szerepelnek. Cégekre lebontva a közbeszerzések már másként mutatnak, mivel az építőipari cégek közül csak a KÉSZ Zrt., valamint Nemesi FERROÉP-csoportja lépi át a százas határt, s a rangsorban a FERROÉP utána következő cég csupán fele ennyiszer szerepel az adatbázisban.

Ám hiába a sokmilliárdos bevétel, a sok szép és sikeres közbeszerzés, a nyereség mégsem nő, és a Nemesi cégéhez köthető alkalmazottak száma is jobbára csak csökkent az elmúlt években. Az Átlátszó valószínűnek tartja, hogy a FERROÉP alvállalkozóknak adja tovább a megbízásait. Ezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy Nemesi vállalkozásai nem jeleskednek annyira a munkahelyteremtésben, s sajtóhírek szerint alvállalkozói is inkább ukránokat dolgoztatnak a munkaerőhiány miatt. „Vagyis a tenderekből származó közpénzek egy része nem a szegedi, de még csak nem is a hazai munkavállalókat/családokat gyarapítja” – jegyzi meg az Átlátszó.

Az adatokból kiderült továbbá, hogy a FERROÉP meglévő dolgozóinak személyi jellegű kifizetése nőtt az utóbbi időben, tehát ők tényleg többet keresnek, mint korábban. A portál a FERROÉP ügyében felmerült kérdésekkel kapcsolatban a cég vezetőit is kereste, ám ők nem kívántak válaszolni.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder