Sok ápolónak tízezrekkel is csökkent a bére az új szolgálati jogviszonnyal

Több fórumon is arra panaszkodnak az ápolók, hogy hiába kaptak ígéretet arra, hogy a szolgálati jogviszony szerződés aláírásával nem fog csökkeni a bérük, mégis sokaknak 10-20-30 ezerrel, de van, akinek 100 ezer forinttal is csökkent a fizetése – számol be a 444.

Március elsején lépett hatályba az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény, amellyel:

  • Az állami szférában dolgozó orvosok és szakápolók elveszítik közalkalmazotti státuszukat.
  • Sztrájkolniuk nagyjából csak az állam engedélyével lehet.
  • Kollektív szerződést sem köthetnek.
  • Vállalják, hogy ha szükséges, az állam átvezényelheti az egészségügyi dolgozókat egy, akár az ország másik felében lévő kórházba.
  • Az egészségügyi dolgozók csak engedélyeztetés után vállalnak másod- vagy harmadállást más kórházakban, vagy a magánegészségügyben.

Korábban írtuk, hogy a tisztázatlan feltételek miatt közel 300 szegedi orvos nem akarja aláírni az egészségügyi szolgálati jogviszonyra való áttérésről szóló szerződéseket, később egy részük távozott. Mások türelmi idővel ugyan, de végül aláírták, mivel az egyetem vezetése egy soron kívül tartott Klinikai Tanácsi értekezleten tisztázta: „Aki nem írja alá a szerződést, nem jöhet vissza az SZTE-re sem 1 év múlva, sem 5-10 év múlva”.

A 444-nek nyilatkozó Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint az biztos, hogy a szakápolók nem jártak jól a szolgálati jogviszonnyal, azonban a bércsökkenésnek sokféle oka lehet. Többek között az, hogy az ápolóknak az aláírásért cserébe nem ígért semmi béremelést a kormány az orvosokkal ellentétben, mert szerintük az övékét már rendezték. Azonban eddig is kevés volt az ápolók bére: a korábban beígért emelés mellett is van, akinek így is csak éppen a minimálbér fölé emelkedett a fizetése.

Akik eddig nem távoztak ezek után, most kapták kézhez először a márciusi bérüket. Többen ekkor döbbentek rá, hogy a jogszabályban rögzítettek ellenére nem mindenkinek fizette ki a munkáltatója a korábbi bért. Erre konkrét példákat is hoztak: megszólaltattak egy vidéki ápoló házaspárt, akik most mindketten 20-30 ezer forinttal kevesebbet kerestek. Eközben egy másik, a Covid-intenzíven dolgozó szakápoló bére állítólag 100 ezer forinttal csökkent a havi 60-70 óra túlóra ellenére. Léteznek olyan extrém esetek is, akik elkapták a koronavírust, vagy a kimerültség miatt táppénzre kerültek, ezzel akár 200 ezer forinttal is kevesebb lett a bérük – írják. Ennek egy részét állítólag vissza lehet igényelni, ha tudják bizonyítani, hogy az osztályon fertőződtek meg.

„Sokan érzik úgy, hogy kár volt aláírni a szerződést” 

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint a csökkenés okai lehetnek:

  • Kirendelés esetén még nem számolták el a pótlékokat, azt később kapják meg.
  • Átlagolva számolták ki a munkaidőkeretet, így a következő hónapban akár több lehet a fizetése, mint tervezi.
  • Előfordulhat az is, hogy a munkáltató a jogszabályban foglaltak ellenére lecsökkentette az ápolónak járó pótlékot, hogy spóroljanak a kiadásokon.
  • Megeshet, hogy már az önként vállalt túlóráért is kevesebbet fizetnek egyeseknek.
  • Az is lehetséges, hogy az új alapbérbe már nem kalkulálták bele azokat a pluszjuttatásokat, amikről az előző, kollektív szerződés rendelkezett.

Az elnök nem tartja igazságosnak, hogy kivezénylik az ápolókat az oltópontokra a hétvégén: ezért gyakran csak plusz szabadnapot kapnak pluszpótlék helyett, holott a Munka Törvénykönyve szerint ilyenkor jár a rendkívüli munka pótléka. A COVID-osztályokon dolgozók sem kapnak pótlékot, pedig ők jobban ki vannak téve a kockázatnak, és lelkileg is nagyon megterhelő munkát végeznek. Soós szerint már eddig is sokan hagyták el a pályát, de egy újabb hullámra lehet számítani április végén, ha a felmondási tilalom megszűnik – állítja.

 

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI