Rengeteget drágultak a szegedi panellakások az elmúlt 3 évben

Image may contain: sky and outdoor

Rengeteget drágultak a panellakások az elmúlt évek során Magyarországon, Szeged az élmezőnyben van – derül ki az OTP Jelzálogbank elemzéséből.

A nagyobb (120 ezer fő feletti) vidéki városok közül Szegeden emelkedett a legnagyobb mértékben a panellakások négyzetméterára 2015. és 2018. között. Győrben 35, Debrecenben, Miskolcon és Pécsen pedig egységesen nagyjából 65%-kal lettek drágábbak a lakótelepi lakások. Szegeden ez idő alatt 73%-kal, azaz közel háromnegyedével nőttek az árak.

 

A legjobban Kecskemét, Eger és Tatabánya drágult, utóbbi városban a legdrágább környéken 109%-kal növekedtek lakások árai a 3 év alatt. Szegeden a legnagyobb, 79,8%-kos változás a Gedói lakótelepen történt.

Lakótelepi lakások árváltozása megyeszékhelyenként (2015. I.-IX. – 2018. I.-IX., %) Fotó: OTP Jelzálogbank

Az, hogy Szegeden ennyire növekedésnek indultak az árak persze nem jelenti azt is, hogy itt a legdrágább a lakótelepi lakhatás. A megyeszékhelyek közül mindössze hetedikek vagyunk Győr, Kecskemét, Debrecen, Székesfehérvár, Veszprém és Szombathely után.

Szegeden egy panellakás átlag négyzetmétere 250 000 forint körül mozog, míg a legdrágább Győrben ez a szám nagyjából 310 000, a legolcsóbb településen, Salgótarjánban pedig körülbelül 80 000.

Image may contain: 2 people, people standing, sky and outdoor
Épülő lakótelep Szegeden. Fotó: Somogyi Károlyné (A Móra Ferenc Múzeum fotógyűjteményéből)

Persze nem mindenhol volt jellemző a drágulás. Az ország (Budapestet beleszámítva) 197 járásából 18-ban csökkentek is az árak. Az országos szintű változásokat – ezúttal csak 2017. és 2018. között – az alábbi térkép mutatja. A sötétzöld a 20%-nál nagyobb, középzöld a 10,1% és 20% közötti, a világoszöld pedig a 0% és 10% közötti változást jelenti. A piros a negatív, a szürkékkel jelölt területeken pedig nem volt elegendő adat.

Lakótelepi lakások árváltozása járások szerint (2017. I.-IX. – 2018. I.-IX., %) Fotó: OTP Jelzálogbank

 

Nyitókép: Szeged régi fotó / Facebook