Se a félelemnek, se a Letoha-féle álszakértői megnyilvánulásoknak ne engedjünk, kéri egy pécsi virológus, Kemenesi Gábor

„Továbbra is hiszem, hogy mind a vírustól való félelem, mind pedig a tudatlanságból fakadó őrült összeesküvések hajhászása is a tudomány elszigetelődésének eredménye, amin nagyon remélem, hogy a jelenlegi tudósgeneráció elkezd enyhíteni. Kérek mindenkit, hogy se a félelemnek, se pedig a Letoha/Gődény/stb-féle álszakértői megnyilvánulásoknak ne engedjen – mindkettő ellenszere pedig a tudományos tudás keresése, megértése és követése” – írja keddi Facebook-posztjában Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa.

Kemesi arra kéri az embereket, hogy továbbra is figyeljenek oda, hordjanak maszkot, és tartsanak egymástól kellő távolságot. Arra is buzdít, szóljunk másoknak, ha nem viselnek maszkot.

Fotó: Csortos Szabolcs / Népszava

„Az egyik a félelem ettől a szokatlan kihívástól, a másik pedig a tudatlanság amely olyan vírustagadó posztok formájában akadályozza a vírus leküzdését mint a nemrég megjelent Letoha-interjú” – írja. Az interjú alatt a tegnapelőtt a Szeged365-ön megjelent cikkre utal, melyben Letoha azt monda, hogy „a koronavírus egy létező dolog, de a veszélyességének a mértéke mondvacsinált”. A Nemesi Pál tulajdonolta portálon korábban olyan címmel is jelent meg írás, mint „Magyarország ezt a vírust legyőzte”, holott ennek a kijelentésnek sem tudományos, sem már alapja nem igazán volt, sőt, még a kormány sem így vélekedik.

(via 444, Szeged.hu)