Schiffer: A rendszerváltás óta ez a legsúlyosabb botrány, ami a bírói szervezetet érinti

Több bírósági ítéletet is nyiltan kritizált Orbán Viktor év eleji sajtótájékoztatóján, csütörtökön. Ebből az okból kifolyólag volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége Schiffer András, aki szerint Orbánnak alapvető problémái vannak a jogállamisággal.

A műsorban sorra vették Orbán Viktornak, a múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján a bíróságokkal és azok döntéseivel kapcsolatos kijelentéseit, megjegyzéseit, köztük a Pesti Srácok által feltett Szeviép-ügyhöz kapcsolódó kérdésre adott reakcióit is. A Pesti Srácok akkor a miniszterelnök véleményére volt kíváncsi, aki többek között kijelentette:

„Magyarországon bírói önigazgatási rendszer van, tehát a bírói igazságügyi rendszernek magának kell szembesülnie ezzel a kérdéssel. Amikor fölmerül annak a gyanúja, hogy jogszabálysértés is történt, mondjuk korrupció, akkor a hatóságoknak természetesen el kell végezniük a munkájukat, mert a törvények mindenkire vonatkoznak,” majd később hozzátette: „Nekünk nincs teendőnk, és szerencse, hogy nincs,” de persze reméli, hogy ha történt bűncselekmény, a rendőrség és az ügyészség nyomoz majd. A kormányfő ezek mellett örülne, ha a magyar igazságszolgáltatás feje felől eltűnne a korrupció vádja, és kiderülne, hogy ez nem igaz, vagy ha igen, akkor elszigetelt esetről van szó.

A műsor a tizenegyedik perc környékén jutott el a Szeviép-ügyhöz, és ekkor tette fel a kérdést Rónai Egon, hogy mi a helyzet a bírákkal és az ügyvédekkel, a családi cégek tekintetében. Schiffer elmondta, véleménye szerint nem csak a bírákkal kapcsolatban merülnek fel aggályok.

„Anélkül, hogy magáról a Szeviép-ügyről bármit mondanék – az is lehet, hogy teljesen megalapozott az ítélet -, a rendszerváltás óta ez a legsúlyosabb botrány, ami a bírói szervezetet érinti. Ez, a Szeviép-ügy kapcsán keletkezett integritási botrány. Függetlenül az ítélet minőségétől.”

Schiffer szerint, ha ilyen nagy mértékben vetődnek fel integritási problémák, egy felelős kormánynak az a feladata, hogy megnézze, hogy hol lehet a bíróságok integritását védő szabályokon változtatni annak érdekében, hogy az olyan típusú ügyeket elkerüljék, amik akkor is kikezdik egy-egy ítélet megalapozottságát, amikor azok egyébként szakmailag megalapozott ítéletek.

Rónai kérdésére válaszolva az ügyvéd megjegyzi, hogy ma egy bíró a jogállási törvény szerint korlátlanul felelős tagja nem lehet gazdasági társaságnak. „Ha nem a bíróságok ellen akarna uszítani a miniszterelnök vagy az igazságügy miniszter, akkor ki lehetne tenni az asztalra, hogy mi lenne akkor, ha például szigorítanánk azt, hogy egy bíró egyáltalán gazdasági társaságban részt vehet-e.”

Schiffer a Szeviép-üggyel kapcsolatban az ügyészség szerepét is felveti. Véleménye szerint, mivel a jogalkotó nem tud minden előre nem látott helyzetet törvénybe iktatni a bírói összeférhetetlenség kapcsán, az ügyészek feladata lenne, hogy jelezzék, ha szerintük probléma van. „Az ügyészség feladatából adódóan abban a helyzetben van, hogy ezt vizsgálhatja, és vizsgálnia is kell.” Schiffer szerint a Pesti Srácok által felvetett konkrét ügyben nem csak a bíróságokról, de az ügyészségről és a jogalkotóról is szükséges beszélni.