Rusvai Miklós: Kockázatos a kormány nyitási terve

A virológus az ATV Start című műsorának vendégeként fejtette ki álláspontját. Szerinte már túl vagyunk a nehezén, ugyanakkor még várna, és inkább a szennyvízvizsgálatok eredményeihez, valamint a járványadatokhoz igazítaná az enyhítések megkezdését.

Rusvai Miklós virológus az ATV Start című műsorának vendége volt. Szerinte már túl vagyunk a nehezén, a harmadik hullám csúcsán: március 26. és április 1. között tetőzött a fertőzöttek, a kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépen lévők, majd pedig az elhunytak száma. Ugyanakkor elmondta, hogy kockázatos a kormány nyitási terve, mely a beoltottak számához köti a nyitást, erről mi is írtunk. Inkább a szennyvízvizsgálatokhoz, valamint a járványadatokhoz – fertőzöttek, kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépen lévők és elhunytak száma – igazítaná az enyhítések megkezdését.

Hogy a későbbiekben milyen óvintézkedéseket kell majd megtartani, egyelőre nincs egyetértés még a szakemberek körében sem. Rusvai elismeri, hogy járványvédelmi szempontból érdemes megtartani például a maszkviselést, de emberi és pszichikai szempontból jobbnak tartaná, ha végre magunk mögött hagyhatnánk. Elmondta: Ha április 19-én megnyitnak az iskolák, annak hatásai – ha lesznek – majd a május eleji járványadatokban mutatkoznak meg. Véleménye szerint ugyanakkor az átoltottsági arányok miatt maximum a csökkenés rövid megtorpanására lehet majd számítani, növekedésre nem.

Az oltással kapcsolatban hangsúlyozta: szerinte nem szabad válogatni, most még mindenkinek el kellene fogadnia a felkínált oltást. Elképzelései szerint az influenzához hasonlóan a koronavírus ellen is rendszeresen fel kell majd venni az oltást, ugyanakkor úgy véli: az idő múlásával ezt egyre kevesebben fogják megtenni. A virológus abban bízik, hogy nyárra már a 18 év alattiak számra is lesznek bevizsgált, megbízható oltóanyagok, az év végére, vagy a jövő év elejére pedig már koronavírus elleni gyógyszer is rendelkezésre állhat.