Rovó miatt mondta fel az SZTE-vel való együttműködését egy amerikai magyar orvosprofesszor

Felmondta együttműködését a Szegedi Tudományegyetemmel Mirnics Károly, a Nebraska Egyetem professzora – írja a 444. Mirnics hosszú levélben részletesen indokolta, hogy miért tette ezt.

Mirnics a Nebraskai Egyetem Orvosi Központja pszichiátriai, biokémiai és molekuláris biológiai, farmakológiai és kísérleti idegtudományi professzora, aki egy évtizede vendégoktatóként és tudományos tanácsadóként dolgozott Szegeden, valamint rendszeresen fogadott fiatal magyar kutatókat nebraskai laboratóriumában is. Ezt az együttműködést szakítja most meg, saját indoklása szerint az SZTE rektora, Rovó László cselekedetei miatt.

A Szegedi Tudományegyetem rektora még tavasszal járt Ausztriában síelni, majd kiderült, hogy koronavírusos. Ezután felmerült a gyanú, hogy vírushordozóként operálhatott betegeket, így etikai vizsgálat indult ellene a Magyar Orvosi Kamarán. Bár az etikai vizsgálatot a kamara Csongrád megyei etikai bizottsága indítványozta, azt végül átadta a győri testületnek, ami felmentette a rektort az ügyben.

Rovó László rektor múlt hét hétfőn azonnali hatállyal elbocsátotta az egyetem pszichiátriai professzorát, Horváth Szatmárt, aki az egyetem pszichiátriai professzora volt, valamint vezeti a Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei etikai bizottságát, és ő volt az, aki tavasszal kezdeményezte az etikai eljárást Rovó ellen.

Sosem az mond le, akinek kellene.

Nem kértem rá, de Ő megtette.

Karoly Mirnics – BARÁT, MENTOR, PÉLDAKÉP.

Közzétette: Szatmar Horvath – 2020. október 21., szerda

 

Mirnics, ahogy írja, nem feltétlenül a konkrét történések miatt, hanem elvi alapon mondott fel. „Távolítsuk el a neveket, és gondoljuk át a tényeket. 1) Egy nagyhatalmú tudományos vezető saját örömére megszegi az állam által hozott szabályokat, hazudik, megfertőződik COVID-19-el, és veszélyezteti a betegeket azáltal, hogy műtéteket végez rajtuk, miközben vélhetőleg COVID-19-tel fertőzött; 2) az etikai bizottság elnökét, akinek ki kell vizsgálnia az állítólagos vétséget, hirtelen elbocsátja a szabályokat állítólagosan megszegő nagyhatalmú vezető” – írja levelében, aminek a fordítását Horváth Szabolcs közölte a Facebookon.

Mirnics azért mond le, mert egyrészt a szabályokat mindenkinek be kéne tartania, másrészt következményeinek kéne legyenek annak, ha egy vezető a szabályok megszegése után hazudik, harmadrészt elfogadhatatlannak tartja, hogy egy vezetőnek, mint esetünkben Rovónak abszolút hatalma van, és szimplán kirúghatja, aki az ő hibáit vizsgálná.

Nagyon fontos gondolatok a demokráciáról, a fékek és ellensúlyokról, egy amerikai professzortól.

Felmondó levél

Kedves…

Közzétette: Szabolcs Horváth – 2020. október 21., szerda

 

„[H]ol van a felháborodás? Van-e egyáltalán, csak már a hatalomtól való félelem megakadályozza, hogy a kritika hangosan szót emeljen, esetleg ez már senkit sem érdekel? Az események összessége borzongató üzenetet küld: ha valaki igazat mond a hatalomnak, akkor munka nélkül marad” – írja, majd levelét azzal zárja, hogy „[í]gy hal meg a demokrácia és az akadémiai szabadság, és a helyüket egy totalitárius rendszer váltja fel, ahol a hatalom embereitől való félelem az egyetlen szabály. Ennek nem leszek, nem lehetek része”.